2021-07-24
仲有得去旅行嘅時間,你去到日本成日會見啲廣告牌介紹居酒屋會叫佢哋做「人情酒場」。我沒有去Google過但係我諗都係好多人喺度飲酒大家又好有人情味咁,即係好似深夜食堂嗰個feel。當日去到新忠記,見到人山人海的場面,個個乾杯丶大聲談笑、豪情蓋天的樣子,心中暗忖:「呢個仲唔係陀地人情酒場?」,一時間心中大樂😂😂可惜豪氣干雲的地方有些混亂,有些污糟。食物不是難食但也唔算好食。我哋兩兜友叫咗:鵝片拼鵝肝、墨魚拼鵝腸拼紅腸、韭菜豬紅、煎蠔餅。鵝片OK,鵝肝味道偏淡,不算好食,墨魚冇味,韭菜豬紅不錯、煎蠔餅是招牌菜,幾好食。樓面整體上是熱情款待你的。如果你是一大班男人尋找男人的浪漫,或是一大班女人去過男人㽼隊下啤酒,絕對推薦;但是如果你想去追女仔的話,未必適合。同場加映:坐正喺我地面前嗰枱是全女班,隊啤隊到興起,情緒異常高漲,忽然其中一人落下涙來,其他人輪流安慰,仲好睇過大台的肥皂劇😂😂😂