2018-02-23
大年初七,人日,阿媽知我仲未開工,就一早叫埋我去太子嗰頭佢去開嗰間粵曲社聽佢操曲,順便跟班 Uncle、Aunt拜下年。老實講,粵曲我就唔多識欣賞,反而,我對樓下嗰間日本拉麵有興趣得多。所以,我等阿媽唱夠之後,就捉埋佢落去食拉麵。 聽完班長者操曲,真係需要搵個地方清靜一下。真係好! 新正頭呢個午市時段唔多人,可以靜一靜。如果是我一個人來的話,我實會揀去坐呢啲自閉位添。 店員好禮貌解釋完點樣用部平版之後,我就開始揀嘢食。阿媽見我篤來篤去覺得好新奇,仲話家下叫嘢食唔識用電腦咪無得食? 我答佢,無咁誇張,唔用平版,仲可以寫紙仔。 篤篤篤篤,就揀好咗要食咩飲咩喇,好方便。 【桂圓薑母茶 $20】、【日本抹茶牛奶 $20】、【日式炸雞塊 $20】一嚟就整杯【桂圓薑母茶】俾阿媽先,佢唱咗咁耐,俾佢潤番把聲就至啱。佢飲咗之後話好潤喉、好舒服。跟住就係我杯【日本抹茶牛奶】,少少甜,抹茶味好香,奶味都好夠,飲落都唔錯。仲有就係個即炸嘅【日式炸雞塊】,熱辣辣,香噴噴。阿媽要保住把聲,只吃一塊,話啲炸粉厚咗少少。其餘的我唔客氣了,俾我清晒佢。我覺得肉質都好嫩,炸得好鬆化,醃得又入味,點埋個甜辣汁仲好食! 【
如果是我一個人來的話,我實會揀去坐呢啲自閉位添。
我答佢,無咁誇張,唔用平版,仲可以寫紙仔。
篤篤篤篤,就揀好咗要食咩飲咩喇,好方便。
【日式豚肉煎餃子 $18】
今次阿媽就讚餃子皮薄,隻隻煎到金黃色,層皮有少少脆兼帶點香口,咬落去仲有豬肉汁。三隻餃子佢霸咗兩隻來食。
【八爪魚波波 $18】
外邊層皮燒到金黃色,好香。裡面有墨魚肉粒,爽口彈牙。哈哈! 今次輪到我食兩粒。
【魂拉麵 $89】
拉麵嘅軟硬度揀咗中,醬油都係揀咗中。配菜有日式叉燒、玉子、魚蛋、昆布絲,仲有超大塊嘅紫菜添。豚骨湯底好濃烈,啱晒我。都唔顧得儀態了,食到啐啐聲,最後連湯都飲晒。
【鰹魚豚骨清湯拉麵 $63】
是幫阿媽揀的。配菜揀咗玉子、叉燒、筍干、木耳、粟米和蟹棒,咁大碗麵都只係 $63,仲平過我碗魂拉麵,抵到爛啦! 湯底加咗鰹魚餚製,令豚骨湯多了一重魚味,和魂拉麵嘅濃豚骨湯相比,都是不遑多讓。
不得不提的是流心玉子,啲蛋黃流心到呢見到都開心,連阿媽都話正。
阿媽話一直都唔知粵曲社樓下就有好嘢食,第日會帶埋班社友落去食拉麵。