⁑📌 𝙋𝙞𝙘𝙞西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖•主打手工意粉,坐落於堅尼地城嘅pici🍝最iconic嘅莫過於佢一排開放式嘅餐枱,瞬間仿如置身於歐洲,過上一個休閑嘅下午🌞(小編現實係只有一個半鐘 lunch break,趕頭趕命翻campus上lecture😛)Anyways Pici被譽為有𝐁𝐄𝐒𝐓 𝐓𝐈𝐑𝐀𝐌𝐈𝐒𝐔 𝐈𝐍 𝐓𝐎𝐖𝐍又係咪真嘅呢😎想知就要睇落去啦⬇️•𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡💰158 each𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 ❄️𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐚’𝐬 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭𝐬Parma Ham嘅份量令人嘆為觀止,份量多到食唔曬要takeaway😂雖然平時我真係不太喜歡食洋蔥,但係Parma Ham就咁食真係會有少少過鹹🧂所以配搭pickled onions🧅酸酸地就可以有中和嘅作用抱歉沒有拍照📷😢ε٩(๑> ₃ <)۶推薦指數: 8/10𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 呢度大部分pasta都有兩個共通點,首先顏色比較深,比較黃🟡隔住醬汁都可以食到淡淡雞蛋嘅香氣🥚其次pasta異常地彈牙,特別當意粉有一定厚度嘅時候,彈牙嘅口感令人份外滿足。🕶𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 (+$28)身為pi

📌 𝙋𝙞𝙘𝙞
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖

𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡💰158 each

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫
❄️𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐚’𝐬 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭𝐬
抱歉沒有拍照📷😢
ε٩(๑> ₃ <)۶推薦指數: 8/10

𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚

🕶𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 (+$28)
身為pici其中一個signature我地又點可以miss out🥳先用份量奪人嘅truffle絕對唔只得個樣,食入口絕對絕對AMAZING🤩松露嘅香氣包覆每一條意粉,每一啖都有驚無險,松露香氣及後會係口腔徘徊,揮之不去🍃醬汁嘅濃稠度剛剛好,係buttery同creamy之間取得一個完美嘅平衝⚖️少量嘅香蔥炒蒜令到味度更豐富,更上一層樓🏙滿足度爆燈🈵
Tagliolini  Truffe

🪤𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐥𝐥𝐚 𝐆𝐫𝐢𝐜𝐢𝐚
Fettuccine可以話係我數一數二最鍾意嘅pasta,嚟到當然要一試🥳一上菜,羊奶芝士碎仍然清晰可見🧀灑上香脆嘅煙肉碎🥓賞心悦目。羊奶芝士隨住時間同攪拌,受意粉嘅熱力慢慢融化,化成醬汁包裹住意粉,每一啖都可以細味到奶製品獨特嘅香味而及意粉本身嘅味道😇原本感覺單調嘅味蕾受到香脆煙肉碎嘅鹹味衝擊,𣊬間變得心花怒放🌼
Fettuccine  alla  Gricia

🐚𝐂𝐡𝐢𝐭𝐚𝐫𝐫𝐚 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧
黑色比較幼細嘅麵係三者入面最為爽口,而且回彈力十足😗一咬會感覺麵條立即斷開,非常過癮。醬汁以蕃茄作為基底🥫雖然質地唔算濃稠,個味道比想象重而豐富,唔會太鹹嘅醬汁宛如收錄咗成個海洋🌊味鮮而且帶有層次,有驚喜。帶有微辣🌶整體變得相當惹味,教人忍不住一口接一口🦷
ε٩(๑> ₃ <)۶推薦指數: 9/10
Pasta真係各有各精彩,所以… 打和😆😆
Chitarra  Prawn

𝐃𝐢𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
👑𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
TIRAMISU真係唔係浪得虛名最值得讚歎係mascarpone嘅layer🤤味道香醇而且幼滑✨夠挺身得嚟又好light🌬唔會有負擔更唔會漿住個口,成件事好清爽但係味道非常到位🌙即使唔食咖啡嘅我,面對浸透espresso嘅lady finger layer都無法抗拒☕️絕對絕對唔誇張係我食過最好食嘅tiramisu❣️寫到呢到我又想再食🥄
ε٩(๑> ₃ <)۶推薦指數: 10000/10 (無可挑剔👼🏼)
Tiramisu

🥛𝐏𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐚
Panna Cotta都非常不錯,布甸質感如絲般滑,而且十分jiggly😈奶香味重,配上酸酸甜甜紅桑子果醬,味道豐富💫不過老實說真的不如前者般震撼,記憶點唔多。
Panna  Cotta

🤍🤠特別鳴謝好友提供部份真摯食後感想
💁🏻‍♀️ pici在以下地方都有分店:
中環、灣仔、尖沙咀、荔枝角、沙由、將軍澳
🧮🙅🏻‍♀️沒有加一服務費哦 (但員工服務依然非常到位,大讚😁👍🏼)
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝
Tagliolini  Truffe
Fettuccine  alla  Gricia