2008-11-19
首次嚟到圓方, 都唔知食d咩好?! 行嚟行去, 最後見到呢間店有長長的人龍! 第一次見圓方有人龍咋! 我諗幫襯呢度唔會點錯!? 好啦, 馬上排隊. 其實不用15 分鐘, 已能入座. 呢度的裝修很具中國風情. 倘大的百葉窗, 一扇扇的敞開, 既加強了空間感, 也更具古典風格.見有小籠飽, 身為小籠飽迷的我, 當然係必然之選! 此外, 還點了花素蒸餃, 排骨擔擔麵和紅油炒手.小籠飽皮薄, 肉汁多, 鮮味, yummy!素餃, 裡面有冬菇和麻油, 香味四溢, 你睇! D皮的摺得十工整, 師傳手藝可見一班. 值得推介.排骨擔擔麵, 排骨分開上, 保留脆了皮. 排骨炸得剛剛好, 有肉汁. 而炸皮粉也不會過份厚, 剛好. 擔擔麵, 除了麻醬外, 估唔到竟然有四川麻辣味, 只係少少辣, 唔算強烈, 但令湯汁更惹汁, 唔錯!紅油抄手, 辣油和醋香配會得宜, good! 而雲吞係散尾的, 皮薄, 肉質鮮嫩, 真係食得過 !唯一美中不足的係這裡用木製湯匙, 有點濕湍湍,印象打了折扣, 應予改善.埋單 $160, 價錢大眾化, 我想很快又會成為座上客!
小籠飽皮薄, 肉汁多, 鮮味, yummy!
埋單 $160, 價錢大眾化, 我想很快又會成為座上客!