2023-05-21 1173 views
人生第一次寫食譜,並唔係因為超好食,係難食到要記底,作為一個慘痛既記憶。講下叫左乜嘢食先,有半半炸雞,一半香蒜蜜糖,一半甜辣,都大路野,應該穩陣,點知😓。甜辣味個醬好似溝左水禁,得好少甜味,辣味就完全感覺唔到。香蒜蜜糖都係,完全無蒜味,連聞到聞唔到。炸雞好似烤雞,無趣卜卜,連好鍾意食炸雞既小朋友,都只係食左兩舊,之後全程無惦過。有兩個主食,一個辣海鮮湯麵,一個牛肉拌飯。牛肉拌飯我就真係無食過,但係當我幫小朋友整呢個拌飯既時候,果陣雪藏牛肉味都幾勁,不過小朋友食左三分一,就當佢無太大問題,因為我哋無放拌飯醬,所以可能啲味又會唔同。點解無食牛肉拌飯,就係因間呢個海鮮辣湯麵,咸到我呆左,咸到俾唔到反應,食咗幾條麵,飲左成杯水,食咗幾舊炸雞白蘿蔔之後清清個口,俾多次機會佢,再試多啖,真係唔得。自問都係重口味,食嘢都食開多醬、濃味,但係呢個真係頂唔住。平時個男人做開執手尾,佢盡力都食唔到三分一。我有話要同侍應講,叫佢同番廚房反映,男人話算啦,費事煩🙄。我哋仲有叫到一個醃生蠔餐,呢個有一兜沙律菜,一兜辣醬拌生蠔,一個紫菜飯,一個大醬豆腐湯,平心而論,$138係平,只係味道…。首先白飯係正常,辣醬生

我哋仲有叫到一個醃生蠔餐,呢個有一兜沙律菜,一兜辣醬拌生蠔,一個紫菜飯,一個大醬豆腐湯,平心而論,$138係平,只係味道…。首先白飯係正常,辣醬生蠔都係咸,所以要加埋沙律菜食,感覺上就叫擺得入口,同埋可以加埋飯一齊食,總算有野可以填飽個肚。仲有個大醬豆腐湯,都係得個咸字,雖然無湯麵禁咸,但都係飲完之後要飲水既程度。

成餐飯食咗5百幾蚊,我諗我哋食左三分一都唔知有無,真係難食到食唔到,人生第一次食到啲野係難食到唔想再食。
2023-05-20
Type of Meal