2020-08-27
比較過其他酒樓的阿拉斯加蟹,都係選擇了海港酒家, 因為佢信譽比較好。員工一撈就俾咗隻約5.1 斤左右的蟹比我地,本身見佢喺魚缸反左肚,叫佢換另一隻比我地,佢就話因為本身蟹太重,所以先會反轉咗.......我見佢都仲郁下、㩒下佢啲蟹腳有回彈力,即係代表肌肉飽滿程度高,最後我哋就冇換到。等咗半個鐘之後,佢終於上菜啦!個下我地都好愕然,唔係因為佢大,係因為點解唔係成隻上,係斬開左ge!?係我地腦海中,成隻完整碟上,會保留佢d 鮮味。員工就解釋咁樣個蟹膏唔會瀉出嚟,甘我地第一次食,咩都唔知,可能每間酒樓嘅做法都唔同。用鉸剪剪左兩下, d 蟹肉好快攞左出黎。食第一啖,嘩~好鮮甜、好飽滿. 啖啖肉, 好食到要舔手指PS: 員工可以係我哋選擇煮法時,順道同我地講會暫件,等我地有心理準備。
等咗半個鐘之後,佢終於上菜啦!
阿拉斯加蟹
好大