2019-07-25
已經食過好多次,由生客變熟客,亦唔係第一次寫食評,但點解我會繼續為鮨文打食評呢?原因係我實在好欣賞佢地對制作食物嘅認真同創意,同埋佢地嘅熱情招待,佢地貼心嘅程度,真係唔係好多間係香港嘅餐廳能及嘅,所以就算積蓄唔多,我都堅持最少一個月幫襯一次我講過我胃口係非常恐佈嘅,今日自己一條友食左兩個餐,十件餐+海膽丼餐,今次都係由震師傅為我主理,唔好講甘多,開波!茶碗蒸:食左甘多次都keep到水準先送上兩款刺身,火炙油甘魚:火炙過之後好香口,而且夠肥美,係千X或板X都食唔到嘅味道,原本有兩件,心急食左一件牡丹蝦配烏魚子粉:鮨文嘅牡丹蝦從來冇令我失望過,夠新鮮且肥美,而且入口軟念,有漿口嘅感覺,今次配上烏魚子粉,魚子嘅咸鮮配上牡丹蝦,令我唔捨得食,呢隻蝦我分左十次先食哂跟住到壽司同佐酒小食:1)𩶘魚壽司:清新嘅開始2)關池魚壽司,3)深海池魚壽司:前者較嫩滑,重魚味,後者較油香4)鱈魚乾:好開胃,口感似威化餅,但充滿濃濃嘅雪魚味,一流5)帆立貝壽司:新鮮唔多講6)腦天壽司,吞拿魚近頭頂位置嘅兩舊肉,吞拿魚最珍貴嘅部分,珍貴在就算條魚有100kg以上,腦天部分都只係可以整到十四件壽司,震師傅將一部份火
茶碗蒸:食左甘多次都keep到水準
先送上兩款刺身,
跟住到壽司同佐酒小食:
1)𩶘魚壽司:清新嘅開始
4)鱈魚乾:好開胃,口感似威化餅,但充滿濃濃嘅雪魚味,一流
5)帆立貝壽司:新鮮唔多講
6)腦天壽司,吞拿魚近頭頂位置嘅兩舊肉,吞拿魚最珍貴嘅部分,珍貴在就算條魚有100kg以上,腦天部分都只係可以整到十四件壽司,震師傅將一部份火灸,而一部分保持生嘅狀態,既可以充分帶出油香,亦保留到腦天嘅口感,我就系好欣賞鮨文制作食物時有甘嘅心思
7)甜蝦壽司:同一般甜蝦簡直係天與地,因為佢係帶漿口,而且蝦味濃旭,口感豐富,震師傅話比我知係因為冇急凍過先做到甘,拍手掌
8)小肌魚壽司:酸香且魚味濃旭
海膽丼:
重頭戲來了,睇住震師傅慷慨地將一條條海膽肉放上飯上,未食已經拍手掌喇,中間深色D嘅係馬糞赤海膽,味道偏濃旭,較甘香,而淺色D嘅係白海膽,一聽到已經好開心,因為唔係成日有得食,佢不得了,食完一條,已經停唔到口,呢隻海膽冇馬糞甘濃,但係入口非常清甜,首先係偏甜嘅海膽味,然後係淡淡嘅甘香,最後係after taste嘅海水味,完全係幾何級食物嘅代表,再加上以sake浸過嘅三文魚子,sake嘅甘甜中和左三文魚子嘅鹹味,配海膽一齊食,簡直係忘不了,雖然偏細碗,但食落其實好飽,佢應該改名叫忘不了丼,因為食完真係忘不了
愛女魚壽司:經過啱啱嘅忘不了丼,用來清新一下味蕾,加了點蜜椒調味,好清爽
白栗米:生食栗米真係第一次,好甜呀
魚湯
吞拿手卷:呢個真係體驗到鮨文對食物制作嘅心機,以吞拿骨邊肉配上拖羅魚鮫果條根,將條根火灸,然後再配上骨邊肉卷埋一齊,最重要係將火灸左嘅魚油唔浪費,將佢倒翻入D飯度,令飯啦吸收魚油,呢個亦係我欣賞鮨文嘅原因,就係將食材物盡其用不浪費,因為我深知世界上好多人都冇得食,所以我外出食飯從來唔浪費,鮨文呢個哲學好好,同我嘅價值觀一樣,所以真係值得欣賞
甜品
雖然埋單接近一千,但真係抵嘅,唔好同我講甘嘅價錢點解唔食放題或者自助餐呢D廢話,因為鮨文不嬲係以質素取勝,冇架喇,已經上左癮,一個月唔食一次都唔舒服