2020-05-13
好耐之前同朋友嚟過呢一間響 hibiki 食燒肉,質素都幾好,今次趁得閒,再同朋友嚟食。疫情之下,但都有唔少人嚟食呢一間燒肉放題, 同外面冷清嘅餐廳唔同,呢度都幾多人捧場。 雖然人多,都有見到店員加強清潔,亦都有配備消毒用品畀客人,衛生意識唔錯,食飯都安心啲。等咗一陣店員,亦都好快安排到位畀我哋。食放題當然第一時間就拎啲飲品,再慢慢食啦。 有唔少酒類可以選擇,例如柚子酒、清酒、紅酒等等, 無酒精類飲品就有汽水、烏龍茶 、荔枝茶 果汁等, 都算多款式。返埋位好快就有得食,先食咗個烤肉拼盤,先呢度嘅特色係食澳洲和牛, 有齊好多唔同嘅部位,例如肉眼、西冷、肋骨等等,亦都有日本嘅豚肉 、雞骨腸 、腩肉 ,啱曬啲食肉獸。和牛肥美又多肉汁,非常香口 ,尤其係牛肋骨 ,啖啖都係肉汁 ,牛胸腹就嫩滑 ,中間夾雜少少油花,唔會太肥,幾正。不過燒腩肉嘅時候要小心啲,因為比較肥美,好容易搶火,但真係好惹味 ,忍唔住要食多幾塊。 除此之外,亦都有送上一條一夜乾喜知次,呢啲貴價魚比較少係出面坊間普通嘅放題見到, 燒完外皮脆卜卜, 魚味好香濃。刺身拼盤夠曬仙氣,有甜蝦、油甘魚、 三文魚、海膽等,味道好新鮮好鮮甜,
刺身拼盤夠曬仙氣,有甜蝦、油甘魚、 三文魚、海膽等,味道好新鮮好鮮甜,甜蝦大大隻,好好食。
另外仲有唔少嘅串燒可以食,例如雞軟骨串、 雞棒串, 配埋烤肉汁燒,真係好味到唔講得笑。
亦都叫咗啲小食,炸餃子、螺肉等等 ,味道都唔錯, 餃子熱辣辣、脆卜卜,絕對即叫即整。
最後試埋啲蛋糕同雪糕,尤其係要推薦下啲蛋糕同泡芙,細細粒可以試多幾款,而且入面嘅cream好滑好香,可以一戰。
今餐食到個個捧住肚走,希望個武漢肺炎疫情快啲過,大家可以放心再出街食飯啦。