2020-09-08
朋友知道我鐘意食泰國菜,放工後特登帶我黎哩間泰國餐廳度晚膳,餐廳地方唔大,外面有露天座位,燈火燦爛,可惜疫情關係,我地只好選擇在餐廳內用膳。我地叫左個新鮮波蘿海鮮炒飯、冬陰功海鮮湯金邊粉、椰汁三色冰、波蘿沙冰及甜品。食物黎得好快,冬陰功海鮮湯金邊粉賣相相當吸引,香噴噴,先飲口湯,味道超濃郁,好有冬陰功的味道,配料都好足,除左海鮮青口、蝦、魷魚之外,仲有些什菇、生菜、蕃茄、青辣椒及芫茜,朋友非常喜歡,最後連湯都飲哂。新鮮波蘿炒飯:係將炒好左既飯放入新鮮波蘿裡面再焗一焗先上枱,炒飯面仲配上肉鬆同腰果仁,至於炒飯就食到用左黃薑粉、蛋漿混合雜豆、海鮮、提子乾及臘腸炒成,味道十足我之前食開的傳統泰國菜館一樣。飲品三色冰:依家大部份泰國餐廳都好少有此飲品提供選擇了,當中所用的椰汁飲到同平時所飲到的不同,應該加了椰糖及鹽拌勻而製,提升了椰汁的味道更加香濃,底層的三色粒粒估計是馬蹄染成製造,因為外層煙韌、口感爽脆,色澤望落吸引。波蘿沙冰: 飲落酸酸地好fresh 。飲完又食完,到上甜品,店長好好人,比我地甜品可以同價錢的混合,於是我地叫左椰汁西米糕同椰汁千層糕哩兩款傳統泰國甜品,係我非常喜歡的甜品之列
波蘿沙冰: 飲落酸酸地好fresh 。
飲完又食完,到上甜品,店長好好人,比我地甜品可以同價錢的混合,於是我地叫左椰汁西米糕同椰汁千層糕哩兩款傳統泰國甜品,係我非常喜歡的甜品之列,椰汁西米糕雖然面頭白雪雪,底下卻深藏不露,有西米、芋頭、粟米,甜甜咸咸地混合一起食,有咬口之餘又美味,另一款椰汁千層糕,食落仲暖暖地,口感香糯黏滑,正。
食完都仲覺得唔夠,下次有空必定會再黎光顧。