放假第一日,當然約了女朋友一齊慶祝呢個愉快的復活節喇啦! 可以撇下公事的悠閒假期,享受女朋友為我悉心安排的假期節目永遠都係最愜意的事之一。東逛一會,西逛一會,很快就到晚飯時間了。只見女友不如以往般帶我到眾安街等「食街」用膳,而是帶我到呢間位於聯仁街的肉餅專門店吃晚飯。說實話,初時我對呢間餐廳期望並不高﹕始終外面餐廳食肉餅的味道及種類不多,而可以用肉餅作招牌菜仍在香港可以享負盛名的餐廳更加屈指可數。既然女友介紹,我當然會以Open-minded的心態入來食下啦。第一次來食,唔知係因為天氣熱定係呢間店的一貫做法,每人一碗湯潤下喉,店內冷氣同燈光都算舒適,我地就開始揀是日重點 - 肉餅。女朋友最重視自己的外貌,平時最愛護膚養顏都不在話下,佢一見到呢個足三兩花膠肉餅飯(花膠出名養顏,重要俾佢見到隔離個女仔又係食呢個飯,d花膠目測真係多到溢出來)佢當然一改平日選擇困難症的病症,同我講佢已經揀好喇,仲破天荒催我快d揀,我都好快揀了個原隻帆立貝黑松露肉餅飯,加多個榴槤炸彈俾我女朋友呢個榴槤達人。食物好快就來到了,先講招牌菜 - 足三兩花膠肉餅飯(蒸肉餅配油飯)。好足料,$99蚊可以有咁多花膠真係見到
放假第一日,當然約了女朋友一齊慶祝呢個愉快的復活節喇啦

,店內冷氣同燈光都算舒適,我地就開始揀是日重點 - 肉餅

食物好快就來到了,先講招牌菜 - 足三兩花膠肉餅飯(蒸肉餅配油飯)。好足料,$99蚊可以有咁多花膠真係見到都興奮,肉餅蒸完唔乾之餘又唔會太易碎,隱約間都食到滲入肉餅的花膠味道,個油飯都好香口,花膠肉餅同飯一齊放入口,真係唔錯
足三兩花膠蒸肉餅油飯
不過我最鍾意都係呢個原隻帆立貝黑松露肉餅飯(煎肉餅配菜飯),出面食到的黑松露通常都雪到冇哂味,不過呢個飯入面既黑松露仍然食到黑松露獨有的味道,帆立貝都係彈牙既,最最最最值得讚同令人難忘就係佢個煎肉餅!! 肉餅面煎得挺乾身,肉汁可以充份保存在肉餅之中,在香港能夠做到將肉汁鎖在肉餅入面的餐廳真係第一次嘗到(係啊! 真係有d似牛排既味道)。小弟食野好驚d野乾,所以平時都會叫定飲品以備不時之需,不過碗菜飯入面有少少油,唔膩之餘咁大碗菜飯食完又唔覺乾,下次再去食,我諗我都係會繼續要煎肉餅配菜飯
原隻帆立貝黑松露肉餅飯
最後就到榴槤炸彈,小弟唔多要求,兩個標準﹕1)新鮮炸好仲要夠脆
 2)榴槤味濃郁
 兩點都做到哂,咁當然完全收貨啦。
榴槤炸彈
咁係咁樣,過了我地一個復活節大餐(女朋友﹕喂! 係耶穌受難日晚餐啊!

總結﹕滿意。原隻帆立貝黑松露肉餅飯(煎肉餅配菜飯)可成為小弟難忘喜愛菜式之一,雖然唔算近地鐵站,不過一定會再去
2017-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$99 (Dinner)
足三兩花膠蒸肉餅油飯
原隻帆立貝黑松露肉餅飯
榴槤炸彈
  • 原隻帆立貝黑松露肉餅飯(煎肉餅配菜飯)