2024-06-24
今次係二刷,之前嚟過一次食Lunch。食物有台灣風味之餘,味道亦好好。特意同朋友再嚟食晚飯,居然而家先發現佢嘅涮涮鍋粥。一試之下驚為天人,雖然價錢較高,但絕對物超所值。涮涮鍋湯底用昆布湯配以豚骨同大量蝦殼所熬製,鍋蓋一開,已經聞到濃濃蝦香,先倒飯入去煮粥底,放入野菜,煮三分鐘,等米飯吸收湯底同野菜甜味,店員提供一個小沙漏計時,比用秒錶更顯小心思。等粥底成形,加入「曉」雞蛋及海鮮~再計時一次後,吸收各種精華嘅雜炊粥就咁煮好。只需十幾分鐘,即煮即食,香濃到隔離枱都不停望過嚟流口水。銅鍋造型漂亮,即叫現煮,店舖提供教學,可以由客人親自操刀。但店員見我地一臉迷惘,個個都非常主動提出幫忙,服務很好。最後當然係由專業店員完成,我哋就負責食~橘色涮涮鍋,鍋如其名,煮出嚟都係橘色。原因嚟自於蝦殼嘅蝦紅素,用色同香去証明湯底足料,煮出嚟嘅粥有如「蟹黃」,食之前再倒入幾滴香蝦油提味,有畫龍點睛效果,炊粥入口惹味無比,充滿濃蝦鮮甜味,粒粒飯都吸收到湯底精華,由於有加野菜,唔怕太咸,厚重味道稍微中和,好味到令人忍唔住一食再食。整個鍋居然夠兩人每人食兩碗,份量足夠。同店員交流得知此菜式係銅鑼灣世貿店限定,更顯珍
食物有台灣風味之餘,味道亦好好。
特意同朋友再嚟食晚飯,
居然而家先發現佢嘅涮涮鍋粥。
一試之下驚為天人,雖然價錢較高,
但絕對物超所值。
涮涮鍋湯底用昆布湯配以豚骨同大量蝦殼所熬製,
鍋蓋一開,已經聞到濃濃蝦香,
先倒飯入去煮粥底,放入野菜,煮三分鐘,
等米飯吸收湯底同野菜甜味,
店員提供一個小沙漏計時,比用秒錶更顯小心思。
等粥底成形,加入「曉」雞蛋及海鮮~
再計時一次後,吸收各種精華嘅雜炊粥就咁煮好。
只需十幾分鐘,即煮即食,香濃到隔離枱都不停望過嚟流口水。
銅鍋造型漂亮,即叫現煮,
店舖提供教學,可以由客人親自操刀。
但店員見我地一臉迷惘,
個個都非常主動提出幫忙,服務很好。
最後當然係由專業店員完成,我哋就負責食~
橘色涮涮鍋,鍋如其名,煮出嚟都係橘色。
粒粒飯都吸收到湯底精華,由於有加野菜,
唔怕太咸,厚重味道稍微中和,
好味到令人忍唔住一食再食。
整個鍋居然夠兩人每人食兩碗,份量足夠。
同店員交流得知此菜式係銅鑼灣世貿店限定,更顯珍貴。
而其他食品同涮涮鍋相比,就略嫌普通。
但現場所見不難發現大家主要食台灣麵飯同台式小食等,為被冷落嘅涮涮鍋微感不值,所以特別為佢寫下一篇食評。
另外特別提一下最近期間限定的開心果奶奶麻糬。用上真開心果打碎,配以特色鮮奶麻糬。麻糬以木薯粉製作,唔會太韌,充滿奶香。冇用到出面甜品最近大熱嘅開心果醬,反而用真正開心果碎,令到甜度岩岩好。甜味嚟自麻糬,香味嚟自開心果。
喜歡開心果的一定要嚐嚐。
其他食品: