2016-02-05 913 views
上環西環地區 比人既感覺係寧靜又富有特色因為殖民地時期既街道以及樓高數層唐樓建築令到呢個老區有著一種外國既閒暇感 不同特色小店 cafe 餐館都置於不同角落今次黎到西營盤 第一次走入呢區 因為未有西港島線之前交通比較迂迴 而家相對上就方便好多 同朋友走過第二街 發現有一間cafe 傳出一陣好香既蛋漿味 店舖外觀亦吸引 就飲杯野傾下計由於附近都好寧靜 舖內又播緊柔和音樂店員表示有隻新draft beer 來自捷克既pilsner urquell 1842 味道上 因為冰凍而且係生啤 感覺清新 雖然係Pilsner 但麥味唔算太重 容易入口唔會有抗拒感 因為蛋香所以吸引左入黎 一定要試waffle 價錢合理 賣相吸引 要左雲呢拿味雪糕 店員表示來自意大利軟而綿 有奶香之如仲有雲尼拿籽添!!!waffle 外脆內軟 蛋味十足 甜度適中士多啤梨雖然係點綴 但新鮮多汁 不比主角差 外國客人多 感覺似離開煩囂香港 去左旅行咁
上環西環地區 比人既感覺係寧靜又富有特色

因為殖民地時期既街道以及樓高數層唐樓建築

令到呢個老區有著一種外國既閒暇感

不同特色小店 cafe 餐館都置於不同角落

由於附近都好寧靜 舖內又播緊柔和音樂

因為蛋香所以吸引左入黎 一定要試waffle

價錢合理 賣相吸引

要左雲呢拿味雪糕 店員表示來自意大利

軟而綿 有奶香之如仲有雲尼拿籽添!!!

waffle 外脆內軟 蛋味十足 甜度適中

士多啤梨雖然係點綴 但新鮮多汁 不比主角差

外國客人多 感覺似離開煩囂香港 去左旅行咁

2016-02-04
$100 (Dinner)