2010-05-12 1296 views
天寒地凍, 除左打邊爐, 仲可以食煲仔飯, 既然同朋友兩個人打唔到邊爐, 煲仔飯都係一個好既選擇登龍街新翠華茶餐廳煲仔飯都算出名, 坤記已經食過, 就試下新翠華比較下眼見全部人都係叫煲仔飯, 心想應該唔錯, 同朋友叫左兩個煲仔飯, 等左一段時間終於都到, 煲仔的確好熱, 但奇在個煲無左個柄的, 咁都燒到? 師傅果然高技術 臘腸田雞煲仔飯: 飯身好濕, 已經一大失敗, 煲仔飯唔乾身好似食緊爛飯咁, 差田雞肉唔多新鮮, 好似霉霉地咁, 好味的煲仔飯肉最好係用熱力僅熟最好, 但我感覺佢好似未熟既霉咁臘腸還好, 始終standard野, 應該不差吧飯真是焦了, 完全黐晒係個煲度, 想食飯焦既還是放棄吧荔蓉肉碎煲仔飯: 朋友叫的, 一問之下其實跟我的差不多, 飯是濕, 沒飯焦這個煲仔飯的感覺跟我到旺角求其揀一間茶餐廳食煲仔飯是一樣的, 以一間標榜自己煲仔飯出名既餐廳黎講絕對是不合格, 不過見到有飯友讚飯乾身, 好味, 我諗緊我係咪時運高遇著後備廚師, 不過如果一間餐廳水準不穩, 也是難以服眾的所以, 如果下次想食煲仔飯, 還是西環坤記好

臘腸還好, 始終standard野, 應該不差吧
飯真是焦了, 完全黐晒係個煲度, 想食飯焦既還是放棄吧

所以, 如果下次想食煲仔飯, 還是西環坤記好
無柄煲仔, 神!
臘腸田雞煲仔飯
荔蓉肉碎煲仔飯
2010-01-19
無柄煲仔, 神!