2023-03-06
📍Fifth Element Shokudo口罩令冇咗,再加上疫情放緩,終於可以同好耐冇見啲朋友食個飯。平日係尖沙咀食飯唔算多人,the one 亦比較清靜,近年the one 好似都愈黎愈多野食,今日就揀左呢唔間五要素食堂,食物款式好多又幾多樣化。❣️自家咖喱黑毛和牛飯配溫泉玉子($118)🍛和牛仲有小小生生地,食落口感軟熟。左面嘅仲特別多筋位,唔會淨係得肉,仲有啲爽口。上面加配啲炸蒜片,令成個味道仲好食左啲。❣️日本和牛薯餅($88)見openrice上面好多人推介呢個和牛薯餅,一食落去就覺得無介紹錯。熱辣辣嘅可樂餅,外面個層又香又脆,入面就係和牛肉碎再加薯仔粒😍 重點係個blue cheese 醬,有小小酸酸地,加埋1齊就係perfect match😋❣️蟹肉靜岡大葉手打闊意粉 ($128)手工意粉食落好有咬口,啲蟹肉就係碎左嘅,加上左啲蘑菇。醬汁唔會好油膩,岩岩好。❣️+$28 跟日式洋蔥湯🫕同薯仔沙律🥗薯仔沙律酸酸甜甜咁好開胃,好fresh❣️凍靜岡抹茶拿鐵 ($42) 🍵好濃抹茶味🍵但又唔會濃到搶左奶個陣味,又唔話好甜😍一定有下次試下佢個和牛丼飯,晏晝好似再抵食啲。門面同舖面都算日式
❣️自家咖喱黑毛和牛飯配溫泉玉子($118)🍛
❣️日本和牛薯餅($88)
❣️蟹肉靜岡大葉手打闊意粉 ($128)
❣️+$28 跟日式洋蔥湯🫕同薯仔沙律🥗
薯仔沙律酸酸甜甜咁好開胃,好fresh
❣️凍靜岡抹茶拿鐵 ($42) 🍵
好濃抹茶味🍵但又唔會濃到搶左奶個陣味,又唔話好甜😍
一定有下次試下佢個和牛丼飯,晏晝好似再抵食啲。
門面同舖面都算日式:
Menu: