2020-06-08
今晚家姐男朋友上黎食飯,每次佢都好識做,總會有禮物拎上黎今次見佢拎住一個紅色紙袋,上面印住個PIN字,等佢走左拆開黎睇,完來係曲奇餅唔知係咪我孤陋寡聞,我未聽過呢個品牌🤦♀️,所以食之前Google 一下🤭原來PIN係香港本地新派曲奇品牌,香港製造,舖頭係銅鑼灣利園二期,而且重有官網可以網購拆開一袋有兩盒一盒係陳皮子薑曲奇,一盒係什錦曲奇,每盒24塊,獨立包裝,方便衛生👍因為不加防腐劑,所以唔似得d萬年曲奇餅咁,可以擺成年幾兩年未食之前,我完全想像唔到陳皮子薑既曲奇係點🤦♀️但食完內心會有一陣驚訝,估唔到係可以咁好味同夾到!!!曲奇入面既子薑粒粒好有咬口,又夠薑味👍,但又唔會太辣,亦唔會遮蓋曬牛油味,你仍然好清楚知道自己食緊曲奇餅😂呢盒係什錦曲奇,一盒有八款口味,每款三塊!呢盒不得了,一盒可以試足八隻味:XO醬、香辣蝦米、七味粉、蔥油雞、紅棗、杏脯迷迭香、提子花旗蔘、陳皮子薑!就咁聽d名其實都幾驚,不過食完真心覺得好驚喜,係完全估唔到呢d咁伏既名,但食落可以咁好食、咁夾!!最欣賞係佢每一款都真係食得出果款曲奇既味,而每款都保留到牛油香唔會喧賓奪主,每款既甜味都好天然,唔會過甜!香辣蝦米
拆開一袋有兩盒
因為不加防腐劑,所以唔似得d萬年曲奇餅咁,可以擺成年幾兩年
未食之前,我完全想像唔到陳皮子薑既曲奇係點🤦♀️
呢盒係什錦曲奇,一盒有八款口味,每款三塊!
香辣蝦米/XO醬:兩款味道相近,打開袋已經超香,XO醬就唔辣,香辣蝦米入口香辣惹味,愛辣既我真係欲罷不能🤭
紅棗:同陳皮子薑一樣,有粒粒果肉,增加口感之餘食落有好清香既紅棗味!
蔥油雞:雞味就無🤭,但好香蔥油味,係蔥油雞既蔥油味!
提子花旗蔘:開袋已聞到好提醒既花旗蔘味,入口初期帶點蔘既甘苦味,加上提子果肉甜味中和,先甘後甜,食完個口保持一浸回甘味!