2017-10-03
今日和男朋友食生日飯,同事提意去大坑,有好多好嘢食,所以今晚就走到嚟這裏,尋訪美食。見到這間門面唔錯,便推門進去。 裏面的環境很舒服,2人位居多,相信較多情侶在此幫襯。每張枱都點了蠟燭,店員都好友善地招呼我們坐下,便遞上了開水給我們。我們看看餐牌,這裏主要是分Joyful 3 course dinner , Deluxe 3 course ,Premium 4 course . 3 種2人晚餐。 之後店員就好詳細介紹了餐牌的食物。我和男友揀了Deluxe 3 course for 2.另外加了100元 要甜品。另外,還叫了兩杯紅酒。紅酒有好香葡萄味,唔搶喉,我平時少飲酒的都接受到配上紅肉食唔錯首先嚟的是 熱辣辣的蒜蓉包,只看外表,真的沒有什麼驚喜,但一吃下去,真是食不停,麵包外脆內軟,而且裏面啲蒜蓉味道啱啱好,不會太咸,又暖暖的。不消一會,我便吃完了。真的很想同店員說可否再來一客。再嚟就係Starter 凱薩沙律~用了個特別的玻璃盆,旁邊放了一塊不知是炸了還是焗了的煙肉和蒜蓉包。沙律菜好新鮮配埋沙律醬和麵包粒和幾片薄薄的芝士片,每一樣都好配合。最後才吃那塊買相不討好啲煙肉。一咬落去,無
之後店員就好詳細介紹了餐牌的食物。
最後才吃那塊買相不討好啲煙肉。一咬落去,無燶味,反而仲好香口,好脆,好似食緊豬肉乾咁,好正。
之後係Crab Cake,配上了少許沙律菜醬一個圓圓的餅,好像平時食的薯餅,一啲都唔期待。點知切開後,裏面全是蟹肉,一絲絲,外層煎得好金香,食到蟹肉的鮮味,好正。
嘩,個肚已經飽咗一半。
之後就到個餐湯,我地叫了個龍蝦湯和磨菇湯。
龍蝦湯望落好似蕃茄湯咁,但原來有好濃的龍蝦味,仲有啖啖龍蝦肉,龍蝦肉好實,好新鮮。仲有好香嘅香草味,份量又好足夠。
另外,磨菇湯我男友較鐘意,睇落就知道真材實料啦,有粒粒磨菇蓉,好正。
終於上主菜,我地叫了紐西蘭羊架5成熟。 雖然得4條骨,但之前啲食物已經好飽,所以,都很足夠啦。羊架嘅裝飾好得意,有隻牛仔伴住羊架一起,好趣緻。
羊架煎得啱啱5成熟,中間還是紅紅的,
但外表就已熟透。羊肉的肉質好嫩,完全沒有靭的感覺。每啖都好香,唔覺有羶味。每人2 條骨,啱啱好。
side dish 雖然店員話洋蔥圈較多人叫,但我驚熱氣,所以,叫了炒雜菇。 雜菇沒有用醬料炒,所以,依然有好香的菇味,份量不是太多,但伴以羊架一起吃又唔錯喎。
最後,當然要叫甜品做個完美的終結。
今晚係心太軟,份量比出面食開的大份,一切開,朱古力溶液已流出來,朱右力溶液還是暖的,味道不是太苦,蛋糕又好軟熟,好香朱古力味。一啖朱古力蛋糕,一啖雲尼拿雪糕,絶佳配搭。