2021-06-07 1504 views
最近真係好鍾意食燒肉,今日又約咗個朋友一齊去試啲未試過嘅燒肉店,今次就揀咗濟州燒肉食堂。我哋都比較懶,最鍾意叫套餐,貪佢嘅份量預得啱啱好,所以就揀咗呢個2-3人份量嘅濟州五花肉套餐。講到食燒肉,我始終都係比較鍾意食韓式,因為韓式燒肉店通常都有唔同款式嘅前菜小碟,仲有爐邊嘅粟米芝士同泡菜雞蛋,而且全部都係無限添加,包你一定食得又飽又滿足!濟州五花肉套餐總共包咗五款唔同嘅肉類,其中四款放喺同一碟上嘅分別係特選黑毛和牛上貝身肉、特選牛五花、豪快嚴選牛舌和醬油梅花肉。另外有一碟獨立奉上,份量十足嘅就係濟州五花肉。特選牛五花燒之前見到雪花分布平均,兩邊簡單燒大概1分鐘就食得,因為牛肉非常優質,所以基本上唔使點任何醬汁食都已經好好味。特選黑毛和牛上貝身肉切成不規則形狀,正因如此,所以更加能夠燒得香口得來又唔會過熟,簡直係外脆內嫩,口感一流!之前試過喺另一間韓式燒肉店食過濟州五花肉,記得嗰次仲有店員親自主理,所以我今次就完全掌握到燒呢大塊五花肉嘅技巧,我能夠燒到排走咗多餘油脂,換來脆邊嘅口感,如果仍然覺得太油膩,可以用生菜包住嚟食,咁就更加好食啦!豪快嚴選牛舌食起上嚟唔似牛舌嘅口感,有啲似普通嘅牛肉
濟州五花肉套餐
另外有一碟獨立奉上,份量十足嘅就係濟州五花肉
濟州五花肉
特選牛五花
特選黑毛和牛上貝身肉
濟州五花肉
豪快嚴選牛舌食起上嚟唔似牛舌嘅口感,有啲似普通嘅牛肉質感,所以唔鍾意食牛舌嘅朋友都讚不絕口。
豪快嚴選牛舌
套餐仲包括咗一個大醬湯
大醬湯
湯底帶點微辣,入面有蜆肉、豆腐、翠玉瓜、菇類等等,非常開胃。
大醬湯
既然食燒肉,當然要叫返杯飲品,我就揀咗穩穩陣陣嘅荔枝梳打,朋友就話要試吓濟州特飲,估唔到濟州特飲味道充滿驚喜,呢杯特飲係分別帶有果香同茶香嘅味道,仲要茶底味非常突出,夠香,除咗美味嘅燒肉外,呢杯濟州特飲絕對係我嘅私心推介!
濟州特飲
$350 (Dinner)
濟州五花肉套餐
濟州特飲