2012-03-05
呢一間大排檔我發誓一世都不會去囉!環境評分:1分(5分為滿)我們到達8時左右,已經要坐到很遠的橋底位置,我們一路食,d路人就響度望,有d路人仲會擦過我地張枱行出馬路,可想而知我地坐既環境幾惡劣。服務評分:1分(5分為滿)果日我地經過元朗,諗定上open rice search下元朗有乜好野食啦!邊我地搵到呢間『一品紅』,我地8:05左右去到,已經好多人,我地要坐到老遠的橋底,我地已即刻order著名的雞煲、水煮豬頸肉同川北涼粉,等左大約7分鐘左右,川北涼粉就已經送到來,味道ok,o岩我地口味!我地仲好開心又好期待佢地聞名的雞煲,以為應該不會令我地失望,但之後一直就響度等,亦聽到隔離幾枱d人都話d野食好耐都未離,等到8:45左右,隔離枱就叫伙計埋黎,投訴d野好耐未黎,個伙計就話幫佢催下,我見隔離枱仲遲黎過我地都催,我地咪又叫個伙計幫我地催埋囉!結果9點左右我地個水煮豬頸肉先黎,到9:0x左右隔離個雞煲竟然到左囉!我地黎先叫先都未有,我地即刻叫個伙計理論,佢又跑去話問下先喎!點先回來答我地是搞亂了單,宜家即刻幫我地煮,我地初頭都算啦!想食咪諗定等下囉!等到9:30左右,都仲未黎,我地特登再
環境評分:1分(5分為滿)
服務評分:1分(5分為滿)
果日我地經過元朗,諗定上open rice search下元朗有乜好野食啦!邊我地搵到呢間『一品紅』,我地8:05左右去到,已經好多人,我地要坐到老遠的橋底,我地已即刻order著名的雞煲、水煮豬頸肉同川北涼粉,等左大約7分鐘左右,川北涼粉就已經送到來,味道ok,o岩我地口味!我地仲好開心又好期待佢地聞名的雞煲,以為應該不會令我地失望,但之後一直就響度等,亦聽到隔離幾枱d人都話d野食好耐都未離,等到8:45左右,隔離枱就叫伙計埋黎,投訴d野好耐未黎,個伙計就話幫佢催下,我見隔離枱仲遲黎過我地都催,我地咪又叫個伙計幫我地催埋囉!結果9點左右我地個水煮豬頸肉先黎,到9:0x左右隔離個雞煲竟然到左囉!我地黎先叫先都未有,我地即刻叫個伙計理論,佢又跑去話問下先喎!點先回來答我地是搞亂了單,宜家即刻幫我地煮,我地初頭都算啦!想食咪諗定等下囉!等到9:30左右,都仲未黎,我地特登再去櫃枱嘈佢,佢又話整緊差少少就得!到9:50我地都係無得食,我地真係嬲到一吐火!差不多2個鐘都未煮好?乜野雞要煮咁耐呀?就算漏單我地都俾左時間佢地再煮過啦!如果無心煮就唔好敷衍我地囉!索性話無我地咪食第二樣囉!呢間野既生意手法我諗都係拖字訣,我另外隔離一枱4人,比我地早來,又係到我地嬲到走都仲未黎齊野,我仲聽到佢地本來要包心菜,又係一直未黎,到叫伙計催佢個包心菜時,過一陣個伙計拎碟已炒好的菜心黎,話包心菜無晒,食菜心就即刻有一碟炒好囉!佢地答我地唔係要菜心喎!我地無理由要喎!跟住拎住碟菜心既伙計就走左,佢地再叫另一伙計黎,話轉西蘭花,個伙計話咁你就要等下啦!到我地嬲到走時,佢地既西蘭花都仲未有踪影囉!
仲有到我地拎張單去櫃枱同佢講我地唔會再等個雞煲,叫佢埋單計數,佢地一d歉意都無,仲要拎張單睇響度睇,大大聲同我地講『咁其他你地食左架啦』就響度計數,d態度衰格到嘔!我地唔係諗定賴數既人囉!唔係以為我地唔俾錢呀!個雞煲等左差不多2個鐘唔黎我地梗係走啦!仲要俾氣我地受!好似我地去求佢唔好收個雞煲錢咁!今時今日咁既服務態度,有邊個仲可以忍佢呀?全世界無晒雞我都唔會去食佢囉!
食物質素:3分(5分為滿)
1. 川北涼粉(3分)
我地叫中辣,辣度ok,涼粉亦算爽身,頗入味,但未至於好突出。
2.水煮豬頸肉(3分)
我地叫中辣,但它的辣度不及同樣是中辣的川北涼粉,豬頸肉頗入味及爽口,而且湯汁中有很多芽菜,其實芽菜很好味很吸引,但因湯汁中混有大量胡椒粒,我試過一湯匙芽菜連湯汁中已有十多粒胡椒粒,不小心挑漏了的胡椒粒如放進口中咬時,會十分苦,是一大敗筆!
3.雞煲(0分)
等了接近約2小時也吃不到,很谷氣!