2018-08-02 372 views
位於筲箕灣東大街的有錢佬靚粥是一間粥品小食店。雖然座位不多,但賣既係用心製作的粥品和點心小食店主用心地將圖文並茂的餐牌張貼於店內外每個位置,食物都幾多款式且價格相宜點左個招牌有錢佬靚粥粥底濃稠度適中,味道不錯,唔會話太淡或大鹹,食得出係無加味精,係天然既鮮味!滿滿的材料分別有豬骨、瑤柱、鹹蛋、魚片、皮蛋等等,我另加左紫菜肉鬆同台灣脆瓜黎佐粥食,好match啊!另外再點左香煎豬肉韭菜餃外皮煎得好香脆,內裡的韭菜肉餡好香口魚蓉燒賣+蒸潮洲粉果不像坊間的的'麵粉燒賣',這個燒賣有彈性且有魚肉香。潮洲粉果味道不錯,外皮煙韌蒸羅白糕是厚切的啊,蒸既做法比較清淡,係清甜的羅白糕味,好食!黃金鮮蝦餅爽口彈牙,內裡有很多粟米,很有口感香煎芋頭餅&蓮藕餅蓮藕餅既蓮藕比例好高啊 外皮煎得微脆。芋頭餅既芋頭粉粉糯糯的,好好食啊喺筲箕灣附近嘅朋友要來品嚐同支持下小店喔

點左個招牌有錢佬靚粥

另外再點左香煎豬肉韭菜餃
外皮煎得好香脆,內裡的韭菜肉餡好香口

魚蓉燒賣+蒸潮洲粉果

蒸羅白糕
是厚切的啊,蒸既做法比較清淡,係清甜的羅白糕味,好食!

黃金鮮蝦餅
爽口彈牙,內裡有很多粟米,很有口感
香煎芋頭餅&蓮藕餅

喺筲箕灣附近嘅朋友要來品嚐同支持下小店喔