2019-10-12
我是一位由8 歲開始就愛上刀削面的人,無論去到邊見到刀削面都會食,香港嘅荃灣元朗灣仔銅鑼灣紅磡我都食過,去旅行見mn3都會食,但呢間真係最"無心"嘅一間。 本來係屋企樓下開左刀削面我真係好開心,好可惜 .... 當然!唔係話好難食,只有唔合刀削面嘅標準。 為左我未來嘅福祉希望老闆聽聽我意見改進一下首先係麵:唔知老細係知唔知Al dente點解,但呢個字正正應該要用係刀削面上面。 一條好嘅刀削面並唔係要左右平均或者條條一樣, 而係應該將個舊面打則啲切,令到重心係其中一面或者集中係面條其中一部份,煮嘅時候唔應該等到成條面熟哂,令集中面粉個部份咬開見到一條白色,能夠保留發帶出出麵粉獨有嘅甜味,而帶薄嘅一邊就能夠吸收湯頭嘅味道,同時當厚度集中一點,面本身就會有q 彈嘅口感,姐係好似咀緊香口膠咁? 完全係3 個味覺層次嘅提高。 我唔肯定係老闆你個面粉來源有問題,定係我將會講嘅湯同食品調味影響,你嘅面係完全無面粉味,而且切得平坦,偏薄,吸收左外來食物嘅味之後只可以講係一碗粗啲嘅面條,而唔係刀削面。其次係湯: 刀削面嘅主角當然係面,所以陪襯嘅湯都好重要。 老細個湯係有味嘅,但咸味重冇層次,飲左仲會
為左我未來嘅福祉希望老闆聽聽我意見改進一下
首先係麵:
其次係湯: 刀削面嘅主角當然係面,所以陪襯嘅湯都好重要。 老細個湯係有味嘅,但咸味重冇層次,飲左仲會好口乾,個面又整得唔好,食入去就得一口咸味之後就咩都冇。 啦!正如我所講,面粉有一種獨特嘅甜味,如果個湯一味只有咸呢,咁就會影響到個面本身都會妹仔大過主人婆。 我食過比較好味嘅湯頭都飲得出會有牛骨豬骨薑隱約食到啲啲羅漢果味仲有微酒香。 我認為牛骨湯底好重要,牛湯可以帶出面粉面本身嘅甜味,會有增效送果。 但如果怕有人唔食得牛,我建議加鴨肉做湯頭,同樣都有帶出面粉甜味嘅功效。 跟住就真係唔好係咁加味精同鹽,如果湯底有2 種肉只需加酒加點蘿蔔的清甜化了肉重咪,可以加點點味精不要過量。
這樣會好多很了。
最後係餸,為左公平我去每一間都只係會食麻辣肚絲。
我想講啲餸真係好差。首先打底個汁咸到癲,個肚絲又再用鹽水處理過仲要係處理過事 個肚整個都咸到癲,又林哂無哂。原本 肚絲同刀削面真係好夾,肚絲應要爽口,如果個汁唔咸帶小小味琳,麻辣醬(不加油) 本個配答完全是perfect,
建議師博個醬油處理一下 用甜醬油稀釋又好 用普通醬油加味琳又好 總之不要太咸 , 豬肚都不要過份處理, 不需要用極咸嘅水拖走雪藏味,之後雪返,有order再拎出黎切,淋上熱的醬油,再加上麻辣。
反而保留他爽口感,也在做醬汁時多加點蒜以保其拙。
對唔住我食左21 年刀削面,我真係好鍾意食唔想有任何野影響我對刀削面嘅熱城 希望老細睇到後會改善一下謝謝