2022-12-18
平日晚上好少同媽媽出街食飯,今次近近地喺黃埔茶木食咗個二人餐。😋依間茶木同平時見到嘅有啲唔同,成間餐廳以茶為題,主打精品茶飲同以茶入饌,望落都幾特別。🤩-晚嚐二人餐 $258包兩款台風小食、兩款主食、及兩杯飲品-👌金黃鹽酥雞(半份)鹽酥雞未算超級出色,個人覺得外皮可以更為酥脆😳,但勝在有調味補救,分量以兩個人嚟講都好足夠。-💛櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)相比起鹽酥雞,個人反而更欣賞碗娃娃菜,魚湯有鮮味,娃娃菜清甜多汁,櫻花蝦香味十足,一碗娃娃菜平衡番台灣菜一般嘅油膩感,正!😆-💛茶香三文魚湯漬飯依道茶香三文魚湯漬飯係茶木以茶入饌嘅招牌菜,茶湯底好香濃😍,配料有木魚片,櫻花蝦,同香口米通,食落口感豐富。湯飯味道亦有層次,用茶香同高湯,帶番出白飯嘅甜,確實有驚喜😍。唯一比較可惜嘅係三文魚煎過火咗啲,肉質唔夠嫩滑。🙃-💛烏魚子元貝手作麵烏魚子手作麵算係比較少見嘅料理,食落醬汁超濃奶油同海鮮味,手作麵麵身有韌性,整體唔錯,但一個人食真係會好膩,建議最好同朋友share。😋-跟餐飲品☕️黑糖薑母茶-回頭推介度:3/5 食物質素:3/5餐廳環境:4/5
- 晚嚐二人餐 $258
包兩款台風小食、兩款主食、及兩杯飲品
跟餐飲品
☕️黑糖薑母茶