2017-07-20
一入到去間餐廳,其實就覺得個環境整體都唔似打邊爐嘅地方,因為都冇打邊爐嘅味道,通風好好。我估計可能間餐廳身處嘅地方有少少入嘅,所以就少人知啲啦,相對嚟講,人比較少,但係嘢食款式絕對唔少。佢近門口有一個area係專放啲任拎嘅邊爐料,包括:各種的蔬菜,丸類,仲有其他配料;但係令我impressed 嘅係 -- 佢有唔同醬料嘅選擇,由平常見到嘅,到少見嘅都有,真心適合我呢個「混醬」王。仲有一個飲品櫃,入面除左平時有嘅7up同百事,仲有4款紙包飲品,由唔甜到好甜都有;啤酒都有幾個牌子添呀。講返重點:邊爐個湯底。我打邊爐都好著重湯底,因為湯底個味係好影響嗰啲邊爐料個味嘅。我今次就試左佢嘅招牌湯底:木瓜椰子黃金雞!佢首先好細心咁有預備一個漏斗去計時,個漏斗漏完啲雞就熟啦,而且仲預備左沙薑同埋青檸俾你自己整個source,然後點雞食。我想講,咁樣食,個雞肉好!好!食!真心推介呢個食法。順帶一提,其實我揀個package只係$138,但係呢度service,配套,嘢食成件事都真係好好,侍應會不斷加湯,有wifi,而且坐得好舒服,一流!再戰之選!
講返重點:邊爐個湯底。