2018-08-23
之前聽朋友話陸記嘅雙豬飯同白涼粉好食,個日經過就試下,店鋪並唔起眼,搵左一陣先見到。我點左朋友推介嘅絕代雙豬飯同水晶涼粉。雙豬飯真係好大碗,秘製鍋燒肉超厚切,豬皮燒得好脆,燒肉唔肥膩,肉質鮮嫩,真係啖啖肉香。而滷水豬頸肉亦整得恰到好處,滷水汁香,成功令豬頸肉更味美。兩種豬嘅唔同部位再加上入味嘅肉燥汁送飯,令人好滿足。再試埋鎮店甜品水晶涼粉,我第一次食白涼粉,感覺好新奇。透明嘅水晶涼粉對比普通黑色嘅涼粉味道較淡,無草藥味,但口感好爽,質感較軟身,有少少似啫喱,水晶涼粉配花奶,味道的確唔錯。套餐除左甜品,仲有飲品附送,最後我飲左一杯熱杏霜,依家出面已經好少有杏霜飲,再者出面更幾乎無水晶涼粉,大家有機會可以去陸記試下。我食到好飽,埋單都只係$54,絕對價格相宜,值得嘗試。