2012-05-18
落雨天心情麻麻,今日經過九龍城tony wong, 嗜甜的我買了三件甜品,逗下自己同屋企人開心。四十蚊件,買左raspberry Napoleon, cholocate macron, pink forest.,三件已經百二蚊,好肉痛。大件兼好樣當然系raspberry Napoleon, Napoleon牛油味確系濃烈,cream 杰身而且挺,應該是手打的效果,餅底鬆化,確有千層,牙咬發出「索索聲」,才是真正Napoleon 吧!其次是pink forest, 可外層cream 溶得很利害,內層的海綿層同raspberry 果肉酸酸開胄,而顔色又是lady pink, 十個女仔九個都鐘意。最後係cholocate macaroni, 下層竟裂開左!!macaon 內層是又濃又甜的朱古力,真是甜到爆炸!朱古力杰杰的漿在牙上,甜到發抖!其實,三件甜品都over 80分,但價錢真是太貴了,tony wong 只是開在那偏僻的九龍城橫街,租金應該不會太高吧,明白材料人工都貴,但文華東方都系40-50 一件,我覚得tony wong 如果下調至30左右才會再光顧了。