2005-11-17
我同女友一向喜歡食雞, 荷葉飯亦是自己的心頭好, 但住了炮台山咁耐, 竟然唔知附近樂群有蒸雞荷葉飯食…為左要試試佢, 辛苦女友陪我去佢已經有n 年無去過的茶餐廳晚飯^__^”.我地先點了要等約三十分鐘的蒸雞荷葉飯($35), 跟住睇左一陣都唔知叫咩好, 因餐牌上大部分都係炒野, 女友怕肥膩, 無咩合心上, 最後決定叫寒低女友喜歡飲的咸菜豬肚湯飯($28).個湯飯普普通通, 咸菜都幾爽同多,豬肚亦處理得唔錯, 算乾凈, 以呢個價錢算ok ga la.到主角出場, 雞的份量都幾多, 味就一般, 炒飯低, 不太有荷葉飯香, 都幾肥膩, 女友話麻麻地, 我則覺得ok.另外女友叫左柸用類似可可豆沖的凍朱古力, 唔記得左個名叫什麼荷蘭XX($15), 個味比一般朱古力濃, 唔錯喎.女友臨走買了兩包曲奇(@$12), 佢話幾好食喎.樂群的食物質素不過不失, 份量大, 伙計都幾nice, 但太多人食煙……畢竟是茶餐廳, 無得要求太多喔.
女友臨走買了兩包曲奇(@$12), 佢話幾好食喎.