2017-09-07
係觀塘工廠大廈入邊搵嘢食,見到呢間餐廳都幾特別,慢煮嘅方法作餐廳嘅主要烹調技巧。餐廳位置坐得舒適,而且活動範圍大,可以同朋友傾一晚計都覺得好舒服。今日既前菜係雞肉沙律,雞既肉質唔鞋。加埋蔬菜同芝麻醬,令成個前菜感覺好清新同開胃然後餐湯係南瓜湯,呢個南瓜湯好重南瓜既香味,飲落去又唔會太溜之後黎到主菜既環節,今日簡左既主菜係慢煮法式小鍋燉牛脷加墨西哥玉米餅,但係因為無晒玉米餅,所以餐廳就轉左個蕃茄燴飯。先講番個慢煮法式小鍋燉牛脷,呢個菜係我今日覺得最出色既一道菜,首先講左佢既配汁,佢既配汁相當鮮甜而不膩,再配搭紅蘿白同腰豆,完全帶出左牛脷既鮮味。然後牛脷燉得好淋,食落去簡直覺得係有一種入口即溶既感覺,而且整個慢煮法式小鍋燉牛脷份量都相當足夠,唔會只係有幾塊。所以我高度推介呢一個菜色。唯一既美中不足係個蕃茄燴飯既飯質有點兒硬,如果可以再軟一點就可能滿分。我朋友都點鐘牛扒同埋燒春雞,兩款都好入味,自己都拎咗dd黎食,知道最好嘅事因為一個套餐嘅份量好大,所以可以大家一齊分享。而且半碟嘅會有我最鍾意嘅薯蓉同埋薯條,兩樣都係啱啱整出嚟熱辣辣好好味。最後今日簡左既餐飲係夏日果荼,呢個果荼令我相當驚喜,
最後今日簡左既餐飲係夏日果荼,呢個果荼令我相當驚喜,因為平時既果荼通常都好淡,但係呢到既夏日果荼相當夠味,絕對唔會覺得淡,而且飲落去一點也不俗。