2018-11-03 313 views
馬鞍山區文青餐廳唔多,區內「屋子生活」都算有啲名氣。餐廳最出名嘅係落地玻璃,同埋有幾張枱係地下座位。閑時唔少文青/ 一家大細嚟打卡。以前嘅menu係一本薄嘅簿,細個抄生字、默書個啲。諗落都應該就快有兩年無嚟過食野,原來已經換咗menu。登登登登。夜晚好早就嚟咗,就係因為想坐呢啲位,放鬆一下。🤓 餐廳內亦有其他座位、雜誌架。樓底高,主要係白色x木嘅設計,環境開揚,relax。好,入正題。講野食。牛肉定食定食份量對我一個女仔嚟講岩岩好。沙律新鮮,生菜同青瓜都係脆脆地😝,完全無黃無奇怪味,一啲都唔敷衍。另外中華沙律都幾好食🤤面鼓湯普普通通,不算特別有鮮味,也不太咸。日式家庭料理嘅感覺。白飯加咗啲味素係面。小朋友一定好鐘意食,哈哈。個人感覺賣相加咗分!牛肉唔肥,口感有啲啲鞋,但索哂啲汁,好入味。食食下先發現,原來個底有啲好似粗粉絲咁嘅嘢,幾得意。沙律有加紅豆,又幾細心喎🙈就咁睇睇唔到。湯入面有豆腐粒、厚昆布,菇。溫熱,飲咗好舒服。類似蘋果綠茶無咗綠茶味,甜甜地。明太子烏冬烏冬彈牙,唔黏埋一舊。紫菜碎好脆。配料鋪滿哂成個烏冬。雖然唔係咩貴價食材,但好驚喜。兩個主食難度都唔高。係就係可以自己喺屋企

登登登登。夜晚好早就嚟咗,就係因為想坐呢啲位,放鬆一下。🤓

好,入正題。講野食。

牛肉定食

沙律有加紅豆,又幾細心喎🙈

類似蘋果綠茶無咗綠茶味,甜甜地。

明太子烏冬

兩個主食難度都唔高。係就係可以自己喺屋企煮嘅,但我無咁嘅心機,就出街振興下經濟啦,哈哈。

一不做,二不休。叫多份甜品落肚先算完滿。

呢個係伯爵茶窩夫🤤 全晚最好食係佢

外脆卜卜,內好綿密,熱辣辣有彈性,食到lam lam脷。

伯爵茶雪糕茶味唔算特別濃,但我是滿意的。

推薦呢間的甜品,大部分我都好like😋