2022-08-01
要陪屋企人去大圍整啲嘢順便喺嗰度食個下午茶係open rice 搵嘅時候見到依間覺得價錢都幾相宜所以就去咗食了.泡菜餃子拌淮山麵($46)餃子冇泡菜味 但有一陣菜腥味 又有啲似wasabi味同埋真心辣🌶🌶淮山麵較乾身同粉口 仲似撈左啲芝士粉… 只能夠講我真心麻麻地🫢如果佢撈少少韓國水冷麵湯/冷麵汁會更好好彩我哋+$10叫咗個涼拌大豆芽 用涼拌大豆芽嘅汁撈埋落去食就比較易入口.泡菜黑豚鍋飯配茶碗蒸($48)黑豚冇豬肉味 但都尚且有豬肉嘅質感 豬肉上係燒汁 冇泡菜味/汁泡菜擺左係一邊 偏酸 但幾開胃飯粒煙靭 粒粒分明 乾濕度啱啱好後尾食到一半將成兜嘢大撈撈左之後燒汁同泡菜嘅汁一齊撈埋落啲飯到 再加埋啲紫菜 就好香好好味真係有食緊韓國鍋飯嘅感覺(我另外再到咗少少涼拌大豆芽嘅汁落去)茶碗蒸正常 蒸得有啲老 有少少胡椒香 底下係肉碎.忌廉蟹肉餅(下午茶跟餐加$10)炸皮薄 而且夠脆內餡軟滑 真係飲緊忌廉湯咁嘅味味 但就冇蟹肉味了.涼拌大豆芽(下午茶跟餐加$10)大豆芽軟硬度適中 不過都偏辣 仲有少少大豆芽嘅腥味未辟到 但可接受.熱蜂蜜紅棗茶叫咗少甜都係偏甜 冇咩紅棗味 不過都係玻璃樽裝蜂蜜紅棗茶
順便喺嗰度食個下午茶
係open rice 搵嘅時候見到依間覺得價錢都幾相宜
所以就去咗食了
泡菜餃子拌淮山麵($46)
餃子冇泡菜味 但有一陣菜腥味 又有啲似wasabi味
同埋真心辣🌶🌶
淮山麵較乾身同粉口 仲似撈左啲芝士粉
… 只能夠講我真心麻麻地🫢
如果佢撈少少韓國水冷麵湯/冷麵汁會更好
泡菜黑豚鍋飯配茶碗蒸($48)
泡菜擺左係一邊 偏酸 但幾開胃
飯粒煙靭 粒粒分明 乾濕度啱啱好
後尾食到一半將成兜嘢大撈
茶碗蒸正常 蒸得有啲老 有少少胡椒香 底下係肉碎
忌廉蟹肉餅(下午茶跟餐加$10)
炸皮薄 而且夠脆
內餡軟滑 真係飲緊忌廉湯咁嘅味味 但就冇蟹肉味了
涼拌大豆芽(下午茶跟餐加$10)
熱蜂蜜紅棗茶
叫咗少甜都係偏甜 冇咩紅棗味 不過都係玻璃樽裝蜂蜜紅棗茶沖出嚟 冇得怪佢哋
冰綠茶拿鐵(跟餐加$10)
嘩 有驚喜喎依個 濃郁嘅抹茶 仲要唔係香精抹茶味
唔會太重奶味 更唔會覺得膩
不過仍然有叫咗少甜都係偏甜嘅問題
上枱嘅時候有顏色上嘅分層 靚靚
值得一讚!
Btw
職員幾有禮貌
但食到一半招呼太過殷勤 係咁過嚟收碟有少少打擾食客食野
然後職員安排我哋坐左係近廁所/廚房/後門嘅位置,當佢後門對門打開咗嘅時候,唔單止會有股熱氣,仲會有少少異味,有少少少感覺不良好
其實整體不錯
如果想有個舒服嘅地方坐低傾吓計食吓嘢但又唔需要比咁貴嘅價錢嘅話,呢一間都係一個好嘅選擇
CP值:🌕🌕🌕🌗🌑