2023-03-30 74 views
今日老公話帶我去食好西,咁我當然舉手話好啦~黎到呢間位於K11 Musea的五武士,一開始聽個名我以為係拉麵店🤣🤣🤣但原來入到去係一間日式居酒屋!入到去,留意到餐廳主要分三個區域去品嘗鐵板燒,串燒,精緻日本和食同埋酒吧區!老公話好耐都無食過鐵板燒,今次就點左個鐵板燒的Omakase版本!🥗前菜🍅桂花蜜糖日本高糖蕃茄 一入口就好香甜,完全無酸味!🥙頭盤🦐三文魚子白蝦他他三文魚子一啲都唔腥,配埋白蝦軟滑既質感,加上青瓜整體感覺好新鮮!🍣本日剌身-拖羅拖羅真係勁肥美,而且入口即溶既感覺好難忘!🥗海鮮Omakase一開始職員會同我地講解下今日既食材,見到有活鮑魚,帶子,太刀魚,魚翅同埋內紫貝!活鮑魚黎到果時仲要一開始係不停郁下郁下,真係好新鮮!🐟活鮑魚因為係活鮑魚既關係,所以咬落有彈性,同時食得出海水味,肉質鮮甜,配上蕎麥麵都幾特別,日本嘢得黎又有少少似西餐,好fusion🧆魚子醬帶子配海膽汁今次呢個菜式我個人會覺得有少少可惜,帶子處理得有點老,但海膽同魚子醬則超甜超好味!🍳松露油太刀魚立燒我最欣賞係廚師整既魚皮,超脆超有口感,而且啖啖都係松露香!老公本身唔太鍾意食魚都話好好食!🦪內紫貝配香草

🥗前菜
🍅桂花蜜糖日本高糖蕃茄
一入口就好香甜,完全無酸味!

🥙頭盤
🦐三文魚子白蝦他他

🍣本日剌身-拖羅
拖羅真係勁肥美,而且入口即溶既感覺好難忘!

🥗海鮮Omakase
活鮑魚黎到果時仲要一開始係不停郁下郁下,真係好新鮮!

🐟活鮑魚

🧆魚子醬帶子配海膽汁

🍳松露油太刀魚立燒

🦪內紫貝配香草蕃茄汁
內紫貝裙邊好有咬口,配埋香草蕃茄汁口感清新!

🍲鐵板燒魚翅雞湯
味道有啲似濃郁版既雲吞雞湯,鮑魚表皮因鐵板既關係好有鐵板香同埋食落好脆,配上魚翅既軟滑真係好正!

🥩A6熊本黑毛和牛厚燒
呢道菜真係極極極極極度推介!!!
一咬落口肉汁爆哂出黎,和牛係口中會自己溶化,暫時呢個A6和牛可以話係我人生中食得最好味嘅一個牛!

🍲湯品 - 海鮮湯
一開始職員俾個好似茶壺我我仲諗緊係啲乜,原來係海鮮湯🤣🤣將海鮮湯倒入茶壺嘅做法都幾特別,湯底都幾鮮

🍚炒飯
用左新鮮日本蔬菜處理,所以食落都幾FRESH!