2023-02-18
有一日上網 booking無啦啦見到有位,仲要係情人節之前嘅一日,咁梗係 book 下依間book mark咗好耐嘅餐廳,果然冇令我失望💁🏻♂️ 成晚都食得超豐富🤨可能係因為平日星期一,人流出面排隊拎嘢食嘅人唔算特別多,但係成間 harbourside 都係滿座,簡單講吓一入門口位就係前菜,前菜沙律都幾大路,羽衣甘藍,普通生菜都有幾款,另外去到有啲唔同種類嘅芝士拼盤咁樣上,去配啲 biscuits咁樣食,如果有加埋 free flow wine都唔錯😚 另外佢冷盤都有唔少,但係冇咗阿拉斯加蟹luuuu依排🥹,蟹腳嚟講佢個size唔算好大隻,但係佢都refill得快嘅😉 行前少少就係刺身壽司,比較推介嘅係佢拖羅、帶子、同埋甜蝦,佢 default淨係會比一隻帶子你,想要多啲可以問佢拎😛 開帶子,真係比較鮮甜同埋好食😋另外除咗刺身之外,啲壽司都唔錯,而且唔會太大嚿飯令到我哋卻步,同埋佢個冷麵、飛魚子可以任拎都唔錯😃熟食都好多種類,可能每日都會有少少唔同,但係一定要食嘅就係佢無限即叫即整嘅龍蝦,佢會有兩個醬比你點,荷蘭龍蝦醬或者就咁食到好正,啖啖肉咁樣😚 另外嗰個羊架都唔錯,唔似某啲酒店自助
熟食都好多種類,可能每日都會有少少唔同,但係一定要食嘅就係佢無限即叫即整嘅龍蝦,佢會有兩個醬比你點,荷蘭龍蝦醬或者就咁食到好正,啖啖肉咁樣😚 另外嗰個羊架都唔錯,唔似某啲酒店自助餐好鞋😂 食落去仲可以配搭薄荷醬,唔係間間都有得咁樣配😛
佢甜品方面亦都好出色,你可以叫佢即整個pancake再配雪糕,雪糕佢係自己handmade,我推薦佢開心果同埋士多啤梨都唔錯,佢個士多啤梨唔似普通嘅雪糕似有啲雪杷嘅feel ,食落去冰冰地,唔係未融冰果種食落去更加清新😆 不過老實講佢啲蛋糕雖然係自家製,大大個美式蛋糕成個咁樣上,影相打卡就會好靚,但係食落去比較偏甜,同埋好似黑森林咁樣太多 cream 就唔係個個都接受到啦☹️
最後有一樣嘢想講番,再去過門口入去嗰個位比較偏僻,而且冇咩指示牌,初頭以為K11 musea 2樓係會入到去,但係其實封咗未開🥺 希望下次去食嘅時候會有更清晰嘅安排 😎
📍港畔餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港麗晶酒店地下