今日一行有十多人晚飯, 有咁多人食飯既時候最好就係食中菜, 可以一大伙人 圍埋一齊傾下計又唔駛顧及食西餐一般的禮儀因此今日就揀左位於灣仔既金兜記! 金兜記一聽就知係一間食比較傳統既中菜既餐廳, 係呢度你可以食到傳統中式燒味既地道廣東菜式或各種海鮮。而今日我地揀左想試既野就包括: 脆皮乳豬,、酒糟浸鮑魚、脆炸大虎蝦、砵仔 魚腸焗蛋、花蟹蒸蛋和拔絲脆皮咕嚕肉!先講個脆皮乳豬, 食乳豬不外乎要皮脆同唔好太肥, 金兜記個乳豬絕對合乎水準, 作為頭盤不防一試。食完脆皮乳豬後味蕾充滿左油香, 係呢個時候食番一隻冰凍既酒ᾐ鮑魚, 爽口鮑魚帶有酒香, 而且有去油膩的感覺, 感覺非常清新!當味蕾由油香轉為冰凍清新後, 再試一道脆炸大虎蝦, 味蕾再次受到衝擊! 呢味大虎蝦剩係外表已經夠正,蝦頭幾乎有拳頭咁大! 而且充滿蝦膏,非常香口!之後我食既係兩味以蛋為主角既菜式, 第一味係砵仔魚腸焗蛋而第二味則係花蟹蒸蛋, 雖然都係以蛋為主角但兩味餸大有不同, 砵仔魚腸焗蛋蛋皮脆可香口再配上陳皮同胡椒粉, 充滿懷舊情懷,而花蟹蒸蛋則鮮甜味美,原來除左蟹外蛋係用左龍蝦上湯去蒸, 因此鮮甜非常!最後試既係拔絲脆皮咕嚕肉,

最後試既係拔絲脆皮咕嚕肉, 如果有睇過哥哥既‘金玉滿堂’相信應都會好記得戲裡面講過廚房有兩大剋星, 其中一味就係咕嚕肉! 因為脆皮同味道好難掌握, 如果大家想試到戲裡面所講的咕嚕肉就必須要黎試!呢個拔絲脆皮咕 嚕肉外有糖漿脆皮而內裡肉質乾爽有肉香, 簡直係有史以黎食過最好的!