2017-09-30
行完街街去搵食,抬頭見到位於加拿芬廣場二樓的茶木窗邊有吉位,唔洗排隊可以即時入座!於初開店之時幫襯過雪糕多士盒同果茶之後就無再食過,我真係唔識欣賞,但時常見到有人在門外輪候。晚市套餐:梅子豆乳燉肉排 - 跟飯、飲品及甜品味道濃郁,食得出燉左好耐,骨都一咬就扁左,有一兩件肉質有點兒乾,梅子味在肉身唔突出,反而旁邊的蘿蔔有梅子味,酸酸的很開胃紅油抄手點解會在台式餐廳出現既?應該係台式口味,正宗既太辣我食唔到,呢個小辣又小油,同埋佢用餃子代替雲吞。而配菜青瓜,我以為係醃青瓜,原來係原味。紅燒牛肉麵先飲啖湯,濃郁唔油膩, 牛肉份量唔少,入味又夠淋,唔錯唔錯!麵條似手工麵,有厚度有咬口,都唔錯!配料有大件紅蘿蔔同白蘿蔔,吸收唔到湯既味,但亦平衡返濃味既湯同牛肉所以整體感覺不錯~小茶木劇院平實的外表,估唔到,好食!有朱古力同咖啡味,有啲似tiramisu 既味道,唔會太甜,食晒唔覺得膩,very good! 檸檬天葵梳打特飲見到已經有種好fresh既感覺。味道唔覺既,有氣飲品通常都穩陣,特別地方係底部有檸檬皮碎,咬落有啲苦澀,減少啲會更好。環境舒服,裝飾有心思~
晚市套餐:
梅子豆乳燉肉排 - 跟飯、飲品及甜品
紅油抄手
而配菜青瓜,我以為係醃青瓜,原來係原味。
紅燒牛肉麵
麵條似手工麵,有厚度有咬口,都唔錯!
小茶木劇院
檸檬天葵梳打特飲
環境舒服,裝飾有心思~