我最鍾意試新嘢!去食飯唔鍾意去重複嘅餐廳,如果有得揀,返工唔計XD!!2015年嘅最後1日早放工,約咗朋友未夠鐘,就去灣仔行下。結果見到上一陣好出面嘅雞蛋仔店,雖然我一直都知道佢嘅存在,自己亦都有介紹過畀朋友,不過真係第一次嚟到門前。一場嚟到,就買返個試下先。鹹味雞蛋仔已經唔係咩新鮮事,2年前荃灣有店舖已經推出。不過,臘腸味、泡菜味等又真係第一次見!你敢出,我敢食!連朋友都話要挑戰,試「臘腸味」($22)!當雞蛋仔仲喺店員手上嘅時候,我已經聞到好香嘅「臘味」味!嘩!真係用咗臘腸啵!影完相,即刻趁熱食!雞蛋仔咬落真係外脆內軟,真係好耐無食過咁有口感嘅雞蛋仔。食到中間,發現多咗一股鹹香!嘩!臘腸呀!哈哈!食食下雞蛋仔食到臘腸肉嘅感覺原來係咁興奮!真係每一粒雞蛋仔中間都有真.臘腸!呢個驚喜 moment 一定要影嚟留念啦!臘腸食起嚟唔會覺得好油,因為鐵模發熱把雞蛋仔漿烘熟嘅過程中,臘腸嘅油脂已經溶化,滲入咗雞蛋仔裡面,所以,其實雞蛋仔散發出陣陣臘味嘅甘香。臘腸細細粒,鹹鹹哋,同甜甜哋加少少奶香味嘅雞蛋仔,原來可以咁夾!我同朋友竟然食到停唔到口呀!話口未完,最後一粒雞蛋仔都未咬完,朋友已經講定

你敢出,我敢食!連朋友都話要挑戰,試「臘腸味」($22)!
當雞蛋仔仲喺店員手上嘅時候,我已經聞到好香嘅「臘味」味!
嘩!真係用咗臘腸啵!影完相,即刻趁熱食!
雞蛋仔咬落真係外脆內軟
,真係好耐無食過咁有口感嘅雞蛋仔。
食到中間,發現多咗一股鹹香!嘩!
臘腸呀!哈哈!食食下雞蛋仔食到臘腸肉嘅感覺原來係咁興奮!

話口未完,最後一粒雞蛋仔都未咬完,朋友已經講定下次要試泡菜年糕味同米飯布丁,哈哈!睇嚟 Oddies 嘅呢個新口味好成功!
我們都真係估唔到呢個臘腸雞蛋仔會咁好味=P

$22蚊覺得貴?還好啦,宜家有特色嘅嘢就係咁……諗返嗰個2、3啖就食完嘅芝士撻(其實成本好平架咋……)呢個雞蛋仔,至少,拎住係手,可以取暖之餘,可以同身邊人一齊享受邊行邊食,開心 share 嘅樂趣呢!

一邊打,一邊回味。我又想食呀,點算?
Other Info. : 快啲影完相,快啲食!同埋食之前要「索」下嗰香味!
2015-12-31
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$11 (Other)
  • 臘腸味雞蛋仔