2022-08-30
好鍾意嚟聯和墟度覓食,因為聯和墟很多餐廳,而食烤魚嘅餐廳都有幾間,今日就選擇這一間辣辣屋, 佢嘅烤魚真係令我喜出望外!!泰式冬陰功嫩滑少骨江團魚 $298首先講下佢個冬陰公,佢嘅冬陰功比好多泰國餐廳出色,酸味辣味足夠,不會過酸和過辣適合香港人口味, 冬陰功入面配料充足, 飲落亦都非常之有層次, 九層塔香茅南薑味都非常突出, 鍾意飲冬陰功的人不要錯過,一定會飲到幾碗。江團魚非常之大條, 餐廳亦有講條魚有1kg, 所以啖啖肉,江團魚肉質亦非常嫩滑,魚骨亦非常之少, 江團魚煎過先放落湯底, 所以完全沒有腥味, 還有一嚿大大嚿魚泡, 感覺好似食緊一嚿花膠,有張口的感覺。蒜燒茄子$38調味非常出色,不會太多調味粉掩蓋了茄子味道, 平常食四川燒茄子只食到調味粉的味道, 但這個算燒茄子除了吃到調味粉味道外,亦食得到茄子本身既味道。串燒牛舌 $42有三大塊,比普通牛舌大塊而且厚身, 配合剛剛好嘅辣味粉,帶出到牛肉味而且非常軟淋,不會乾柴, 送啤酒一流。青瓜梳打$38超大杯好特別嘅梳打,本身諗住覺得會有些怪,但飲落原來非常之清新,配合食濃味嘅烤魚 ,非常適合。 而且價錢非常之抵飲,因為杯梳打有成1000
泰式冬陰功嫩滑少骨江團魚 $298
泰式冬陰功嫩滑少骨江團魚
蒜燒茄子$38
串燒牛舌 $42
青瓜梳打$38
超大杯好特別嘅梳打,本身諗住覺得會有些怪,但飲落原來非常之清新,配合食濃味嘅烤魚 ,非常適合。 而且價錢非常之抵飲,因為杯梳打有成1000毫升, 可以兩個人share。
另外烤魚可加不同嘅配菜, 每款20元, 非常抵食,因為很大份, 我們叫了唐生菜,薯粉和午餐肉,分量太多吃不完, 所以大家可以先叫一兩樣,不夠才加。
這間餐廳性價比非常高,服務亦很好, 烤魚亦是必叫食物, 價錢不貴,份量很大,味道很好, 是一間回頭率非常高的餐廳。