2021-06-04
中午去咗太子買嘢,順便食埋晏。我同朋友都被「Coffee Talks」嘅門面吸引,皆因佢比人一種開揚舒適嘅感覺,特別係天氣好的日子☀️。小店環境裝修唔錯,四周圍都掛上粉筆畫✏️,簡約得嚟又好清新。座位格局偏向似一間咖啡店,因為有好多梳化位同矮枱,坐落都算舒服。雖然佢係一間咖啡店,但亦提供大量鹹食🍝,例如沙律、全日早餐、薄餅、意粉同意大利飯等。星期一至五佢仲有做午餐添🍽,十款選擇,價錢介乎$86至$108不等,包指定飲品,另收加一服務費。價錢中規中矩啦。塔卡利咖喱汁海鮮長通粉($98),本身見咖哩配Pasta幾得意先嗌,點知出到嚟超級有驚喜🥘。咖喱味好濃郁,有少少印度風情,但香料味又無咁重,可能因為加咗少少忌廉,不過辣度都幾明顯,但辣得嚟好過癮,正😋。題外話,原來菜式名寫嘅「塔卡利」係指尼泊爾嘅一個民族🇳🇵 。用空心嘅長通粉嚟索呢個咁美味嘅醬汁就啱晒👍,每條都掛滿汁,變成橙色的,好入味。除咗咖喱外,海鮮部份亦令人滿意。款式同份量一樣咁多,包括蝦🦐、帶子、蟹籽、魷魚同蜆等。成個Pasta組合真係好出色!莎莎蕃茄醬香辣肉腸蘑菇闊條麵($92),呢度嘅意粉擺盤幾靚,無馬虎了事😍。茄蓉滲透喺整碟麵入
莎莎蕃茄醬香辣肉腸蘑菇闊條麵($92),呢度嘅意粉擺盤幾靚,無馬虎了事😍。茄蓉滲透喺整碟麵入面,酸度適中,幾開胃🍅。闊條麵唔算好粗,而我哋就略嫌佢煮得稍為淋身咗啲。
餸料方面,蘑菇同辣肉腸都超多,基本上每啖都食到。🍕辣肉腸如果可以再辣啲就正喇,而蘑菇就係採用新鮮嗰啲,並非罐頭貨🍄。另外,麵條當中混入咗爽脆嘅三色椒粒粒,以提升口感。
總括嚟講,我估唔到咖啡店整嘅意粉都幾好食🤤,咖哩長通粉絕對值得一再品嚐,維也納咖啡亦都係。餐廳仲有賣 甜品同糕餅,有機會都想食埋啊。