2019-02-09 2064 views
百物騰貴, 想食好東西又唔想傷荷包, 最好嘅選擇-定係食大學canteen, 既飽肚又實惠。今日同大家推介嘅係香港大學嘅平價pepper lunch。住係港島嘅朋友有福啦, 想食又便又好食嘅鐵板飯唔洗再去西九龍, 只要黎HKU CYM canteen就得啦。今次, 我揀左個芝士粟米雞肉鐵板飯。鐵板飯嘅精髓有兩點 - 鐵板嘅熱度同醬料嘅多寡。前者睇圖就知道佢做得相當出色, 可惜後者份量唔太夠。好在雞肉有事先調味, 加上有好多粟米粒補救。雖然芝士份量極少, 但$35做到呢個水平真係相當唔錯。考慮到佢嘅價錢係正常pepper lunch嘅-半左右, cp值都幾高, 會再次幫襯。

芝士粟米雞肉鐵板飯
, 可惜後者份量唔太夠
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
芝士粟米雞肉鐵板飯