2024-07-11
九如坊簡約意大利小餐館 Posso 細細一間,座位唔多,但佢個 setting 好溫馨好家庭式~~ 今次試佢地既 9 -course tasting menu,每一道菜都好精緻用心Baccala Arancini呢個馬介休炸意大利飯,幾乎係每枱必點,馬介休外皮香脆,肉身軟嫩鮮味同甜椒醬完美結合,層次豐富令人一試難忘Red Snapper Crudo紅𩶘魚他他薄切有煙魚骨慕絲特別風味,再加上清香佛手柑同鹹鮮三文魚子,整道菜清新開胃Gazpacho蔬菜凍湯味道酸甜加上意式青瓜同脆脆麵包粒,又係另一個開胃菜Calla呢個手工意粉又係大熱 item之一,墨魚汁意粉做到 al dente 微辣辣肉腸加埋魷魚蜆等等海鮮,材料十足味道香濃惹味Agnolotti意大利餃子內餡豐富,墨西哥辣椒帶來微辣同香脆雞皮粒粒的香脆口感令人回味無窮Poached Yellowtail低溫慢煮油甘魚賣相一流,油甘魚以慢煮烹調肉質細嫩,油脂豐富Pan Seared Duck Breast鴨胸經過香煎,外皮香脆肉質鮮嫩,加埋無花果醬同甘筍蓉就係完美配搭Char-grilled Gai Lan炭燒芥蘭呢款我覺得個味比較中式
Baccala Arancini
Red Snapper Crudo
Gazpacho
蔬菜凍湯味道酸甜加上意式青瓜同脆脆麵包粒,又係另一個開胃菜
Calla
Agnolotti
Poached Yellowtail
低溫慢煮油甘魚賣相一流,油甘魚以慢煮烹調肉質細嫩,油脂豐富
Pan Seared Duck Breast
Char-grilled Gai Lan
炭燒芥蘭呢款我覺得個味比較中式,(仲好有穫氣味???),芥蘭炭燒過口感脆爽惹味,加埋茄子乳酪蓉形成豐富既口感對比
Smoked Vanilla Gelato
呢個煙燻雲呢拿雪糕好好食!焦糖醬加埋榛子crumble,有咬口又香口
#中環美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#上環美食#中環意大利菜
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller