2024-07-27
香港人放假如果唔係去旅行,最 relax 梗係去 cafe 飲咖啡同食個 all day breakfast 啦,因為閒日要訓晏啲,想食個正經早餐都唔得 😭。今日真漢子同大家嚟到長沙灣嘅「回春」呢間 cafe 食好嘢。😋平時 cafe 都會有啲素食揀,但以蛋奶素居多,响「回春」竟然有兩款純素選擇,而且我食過覺得超好食,所以不能只有我知道。🤩🪷 回春佛陀碗 $88有椰菜花飯,焗南瓜,手指蘿蔔,牛油果,車厘茄,紫椰菜,沙律菜。賣相七彩繽紛固然係靚,由於食材非常新鮮,所以食落好味,有益,仲好飽肚添。😃🌱 素食 All-day $108睇真啲中間黃色部分,唔係炒蛋嚟,係炒薑黃豆腐,剩係呢 part 已經超有誠意。個 bagel 呢?問過都係 vegan 嘅,其他嘢都冇加牛油,奶或蜂蜜。☺️個炒薑黃豆腐好好食,真漢子最近有自己煮吓嘢食,都想整純素炒蛋,不過睇片好似好複雜,食完呢個 all day 之後,又燃起我道火喇,好想自己試下整。🔥🔥Bagel 本身煙煙靭靭,上面又有啲穀物,所以食落非常有口感,加埋啲果醬食好好味。其他食材仲有牛油果,烤南瓜,炒白菌靈芝菇,紫洋蔥,蕃茄,同埋羽衣甘藍沙律。🥗飲品
🪷 回春佛陀碗 $88
🌱 素食 All-day $108
飲品方面,佢哋有四款燕麥奶昔,我試咗「牛牛果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔」(餐牌係寫牛牛果,懶 cute 😅),雖然落單時有得揀少甜,但我冇揀少甜都唔係好甜,感覺幾健康(雖然我今日想飲甜啲 🤣)。
另外仲試咗凍抹茶鮮奶,轉燕麥奶加 $5,抹茶味夠濃,我覺得比奶昔好飲。小食方面,墨西哥脆片配鷹嘴豆泥都係素食,甜品就冇純素只有蛋奶素。🙂
餐廳前身係「南本草」,幫襯過覺得麻麻地,所以轉咗手之後都冇咩期望。但「回春」嘅食物,咖啡等飲品試過都覺得幾鍾意,價錢亦合理,所以推薦比大家去開長沙灣可以試吓。😘