2019-04-16 574 views
是日好晏先食第一餐,所以係銅鑼灣都行到好夜先食晚餐,當日係SEVENS舉辦日子,周街都係人,我地無預先諗定食咩晚餐,決定簡簡單單去忠記食住家菜忠記係樓上店,位於VICTORIA SECRET隔離條食街,有大圓檯其實都幾岩一班人黎食飯吹水,我成日覺得食西餐既長檯多D人頭同尾都唔會傾到計,而圓檯就唔會有呢個煩惱點解我話呢度係食住家菜,因為大多數餸菜都好有家的味道,牆上仲有是日靚魚,我地去到都已經賣曬,可見其受歡迎程度每人會有一碗例湯,當日係青紅蘿蔔湯,最鐘意出街食都有湯飲,湯怪表示滿足陳年花雕無骨醉雞 ($54)前菜叫左醉雞,起曬骨岩曬我呢D懶人,雞肉好滑亦唔肥,濃濃的花雕酒香浸到入曬味蟲草花杞子炒班片 ($74)有菜有魚我就最鐘意,用左西蘭花做底,班片輕輕走左油,又係啖啖肉唔怕有骨,如果再多少少蟲草花就PERFECT池啦雜菜煲 ($68)因為真係唔太肚餓,所以就食多D菜清淡D,雜菜煲大大煲,有多款菜,仲有雲耳、粉絲、菇片、瑤柱,估唔到咁多材料咁豐富,兩個人叫兩個飯加個煲都好滿足
陳年花雕無骨醉雞 ($54)
蟲草花杞子炒班片 ($74)
雜菜煲 ($68)
2019-04-06
$98 (Dinner)