2021-07-31 672 views
『隱世小店的大驚喜,Sake Flight飲得好過癮』每個星期同酒鬼朋友的見面當然係去飲酒。今次呢間位於佐敦同柯士甸交界的淳吟居酒屋其實係一間低調嘅過江龍。本店來自札幌,由松本洋平打理,而香港呢間就係第一間海外分店。佐酒小菜創新之餘味道亦非常唔錯,定價親民,好啱收工之後來呢度飲啖酒放鬆下。推介🍶Sake Flight 🥢酒盜芝士🥢味醂魚乾 🥢北海道帶子柚子沙律————————————————————►Sake Flight (HKD108) │ 4/5//純米大吟醸Princess…精米步合45%,最清甜//一生青春 特別純米…精米步合69%,最易入口//長寿金亀 純米吟醸酒…精米步合50%,最愛❤️由上至下味道由淡入濃,「Princess」非常清爽,配合鮑魚會帶出本身的甜味。「一生青春」聽聞係好多女仔鍾意的一款,非常溫潤易入口,同酒盜芝士都頗相襯🍸而我地就偏心「長壽金龜」,雖然精米步合50%,米味卻比一生青春更濃郁,層次感非常豐富,非常醇厚的一款吟釀好適合配搭味道較濃的料理。►前菜▻▻//酒盜芝士 (HKD58) │ 4/5好特別地用上Tiramisu專用的Mascarpone,配上梳

『隱世小店的大驚喜,Sake Flight飲得好過癮』

每個星期同酒鬼朋友的見面當然係去飲酒。

————————————————————
►Sake Flight (HKD108) │ 4/5
//純米大吟醸Princess…精米步合45%,最清甜
//一生青春 特別純米…精米步合69%,最易入口
//長寿金亀 純米吟醸酒…精米步合50%,最愛❤️

►前菜▻▻

//酒盜芝士 (HKD58) │ 4/5
好特別地用上Tiramisu專用的Mascarpone,配上梳打餅
充滿奶香又唔會好似平時的味道那樣過分濃烈

//味醂魚乾 (HKD88) │ 4/5
口感薄脆仲有啲雞軟骨係入面好脆口!

►時令推介▻▻

//北海道帶子溫沙律配四國柚子味噌及鰹魚高湯啫喱(HKD118) │ 4/5
柚子味噌酸甜清爽🍋沙律每一啖都充滿柚子同鰹魚香味,大推

//北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵(HKD128) │ 3.5/5
未見過紫色嘅麵,食落真係有淡淡的梅味!

►一品料理▻▻

//清酒浸鮑魚 (HKD88) │ 3.5/5
用辛口清酒浸泡鮑魚超過一日,酒味濃郁悠長

//土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 (HKD98) │ 3/5
入面有蘿蔔、牛腸、牛肚、牛肝、牛小腸等,用赤味噌、信州味噌、田舍味噌調味🌃熬煮一日半,入味又軟腍

//軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(紫蘇)(HKD98) │ 3.5/5
//軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(味噌燒茄子)(HKD115) │ 3/5
第一次食鹿肉漢堡扒,其實入面含有30%牛肉🐮因為鹿肉比較瘦,加入牛肉可以增添油香。口感軟腍,肥瘦適中亦唔會有膻味,幾特別🍂我自己就更鍾意紫蘇的那款,紫蘇蘿蔔蓉配柚子酸汁香氣更濃郁

►堂弄大阪燒▻▻
//海鮮大阪燒 (HKD90) │ 3.5/5
呢個大阪燒足料又唔會好多醬,食完都唔覺得油膩
  • 味醂魚乾
  • 酒盜芝士