2024-04-19
📍龍亭 (佐敦)佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖==============================餐廳位於佐敦距離地鐵站大約3分鐘,門口有超大個龍庭招牌,但入口比較神秘餐廳入面裝修非常有特色,有一個「龍」造型的噴水池,配合燈光效果非常有神秘感餐廳主打鐵板燒料理,另外有多款生啤、啤酒、威士忌、蘋果酒選擇,最特別是有2017至2020年份一系列威士忌,非常同鍾意飲酒的朋友一齊來食==============================季節廚師發辦套餐(七道菜)招牌沙律煙三文魚配上新鮮沙律菜,加上一點點魚子醬令到沙律非常鮮味半碟係微甜黑醋有解膩的效果前菜魚子醬拌日本溫泉蛋,蛋味非常香濃,配上魚子醬非常鮮味鐵板海鮮師傅提供五款海鮮可以任選兩款,我選擇了大蝦及鮑魚,然後師傅立即在鐵板上烹調,海鮮非常新鮮,只有少量鹽和胡椒粉調味都非常好味,師傅燒完海鮮之後會交由另一位職員擺盤,然後再上菜海鮮旁邊有一堆蝶豆花味道的泡泡伴碟,可以增加海鮮的鮮味。另外還有蝦膏醬,配上鐵板大蝦一同食非常鮮味鐵板肉類師傅提供三款肉類選擇有牛扒豬扒同雞扒我選擇了宮城縣厚切黑豚扒,伴碟有日本青森縣蘋果蓉,原來
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
季節廚師發辦套餐(七道菜)
招牌沙律
前菜
魚子醬拌日本溫泉蛋,蛋味非常香濃,配上魚子醬非常鮮味
鐵板海鮮
鐵板肉類
師傅提供三款肉類選擇有牛扒豬扒同雞扒我選擇了宮城縣厚切黑豚扒,伴碟有日本青森縣蘋果蓉,原來蘋果蓉同豬扒可以非常夾
菊花豆腐白麵豉湯
食完海鮮同肉類開始有點膩,麵鼓湯可以舒緩一下,豆腐非常嫰滑而且切成一條條細絲,口感更加滑而且賣相非常吸引
黑松露海鮮炒飯
海鮮炒飯非常鮮味,配上帶點咸香味道的三文魚子同香煎大蝦,飽肚之餘非常滿足
時日甜品
紫薯雪糕的紫薯味好突出,配上紅豆沙爆汁珠珠好似食緊紫薯大福,好特別ge 配搭
麒麟一番炸啤酒
冰凍生啤配上海鮮同肉類絕對係完美配搭,啤酒好易入口,女仔都好易飲完一杯,有機會要再試埋其他清酒