2017-06-28
🤓<佐敦隱世中菜館飯飯店 味道真係「飯飯」掂!>😋點解喺佐敦都叫隱世?😟 因為佢坐落喺佐敦站同柯士甸站中間 兩頭唔到岸😂 一般唔喺附近出没既朋友 係唔會知 但其實街坊好熟悉🤣 雖然唔就腳但好味行少少都值得既😃(遲下有機會再介紹下附近幾間正野俾大家 😈) 其實花太郎我因為機緣巧合下已經食過幾次 今次鍾意可以share下🤓食店既餸菜係好有經驗既中菜大廚煮 質素有保證 , 除左有大眾少炒外 時令海鮮 仲有d有創意既菜式 😋 好似呢個🍴芥末牛柳粒 🍴98 蚊用左洋葱 青瓜🥒🌰做底 加上主角 軟林juicy 既牛柳粒🐂 上面鋪上甜甜地既wasabi芥茉醬 又唔太辣 開胃 又好味 🤓😋🍴芝士海皇焗西蘭花🍴 118 蚊本身健康既西蘭花 🌿加上濃厚既芝士醬🧀一齊焗突然變得好邪惡 😋😈 芝士醬香濃完全滲哂落西蘭花 加上 魷魚 🦐大蝦🦐等新鮮 海鮮 好滋味 😋🍴泰皇骨🍴 98 蚊用左豬肉🐖排骨肉整成 排骨夠肥味 近骨位好彈牙 配上近似泰式辣醬既醬汁上碟 酸甜開胃😋🍴欖角蜜糖金沙骨 🍴88 蚊推介之一 😋 用左肥豬肉 加上欖角醬整成 再點以蜜糖醬🍯 欖角同蜜糖既味道好match, 口感首
(遲下有機會再介紹下附近幾間正野俾大家 😈)
🍴芥末牛柳粒 🍴98 蚊
🍴芝士海皇焗西蘭花🍴 118 蚊
🍴泰皇骨🍴 98 蚊
🍴欖角蜜糖金沙骨 🍴88 蚊
推介之一 😋 用左肥豬肉 加上欖角醬整成 再點以蜜糖醬🍯 欖角同蜜糖既味道好match, 口感首先試到醬汁 然後有肥豬肉香 仲有少少軟骨既口感 推介😋
🍴黑椒蜜汁 德國脆皮豬手 🍴168 蚊
豬手肉都算大隻🐖 皮脆肉嫰 口感味道帶點黑椒香味 上面放上少去炸蒜更顯惹味 🤓. 同德國豬手唔同既係佢冇甘感 同濃味 , 點以 蜜汁醬 更開胃更有特色 😋
🍴芥茉咸魚🐟煎肉餅生菜包🍴 98 蚊
有創意之選 醬煎過既咸魚肉餅 加上wasabi沙律醬 用青瓜🥒同生菜一齊包住食🌿 , 本身醬汁同肉餅偏咸 但加上生菜 就中和番濃味 配合得幾好🤓。再加上微甜辣既wasabi醬 感覺幾清新開胃 😋
🍴金沙白飯魚 🍴 98 蚊
用左咸蛋皇🥚沙既白飯魚🐟 咸蛋皇沙沙既口感完全蓋住熱辣辣既白飯魚 😋諗諗都覺得邪惡 配啤酒一流😈
🍴大良炒鮮奶 🍴108 蚊
懷舊順德菜 既炒鮮奶 🤓鮮奶都算炒得幾香滑同夠蛋味 , 若加點醋會更好食, 若果鮮奶滑d同口感散d個人覺得更好 😋