今日帶媽媽去將軍澳大橋一遊,泊好車然後快快搵間食完lunch 就起行。一行5人,入到去,全個樓面得1個男經理,體諒佢得一個人應付全餐廳,又帶位又水吧又上菜又落單,我自己去攞menu. 又等左5分鐘佢未行到過嚟落單,見佢落梗其他單,行過去counter order, 方便佢唔使行過黎。之後分別有兩個女侍應返。食物預左一般因為約$100 set lunch 又湯又主菜又有drink, 所以冇特別expectation, 包括service, 所以自助式都算。水都冇一杯😅甘筍湯得Tabasco 味都算,一上完湯,冇匙羹。好辛苦先叫到個女侍應俾匙羮。到聽set drink, 亦都尋覓左好耐先有人。首先凍檸水,冇糖漿。算,心諗之後上嗰2杯凍檸茶應該有糖漿上,唔好叫佢地喇。黎到嘅熱咖啡,冇糖,我就問 can we have some sugar? 個女侍應竟然指住個糖漿話呢個係糖。然後我話,this is syrup not sugar for hot coffee… 佢先話我攞俾你。再上2杯凍檸茶,跟其他枱唔同,淺色到凍檸蜜咁,一飲我諗住算,放棄杯野飲,個女侍應今次好醒話我換過俾你(因為佢上枱時

首先凍檸水,冇糖漿。算,心諗之後上嗰2杯凍檸茶應該有糖漿上,唔好叫佢地喇。黎到嘅熱咖啡,冇糖,我就問 can we have some sugar? 個女侍應竟然指住個糖漿話呢個係糖。然後我話,this is syrup not sugar for hot coffee… 佢先話我攞俾你。再上2杯凍檸茶,跟其他枱唔同,淺色到凍檸蜜咁,一飲我諗住算,放棄杯野飲,個女侍應今次好醒話我換過俾你(因為佢上枱時個樣都覺得咁嘅)。 等了又等左5分鐘,唔等,埋單算。

又5分鐘,杯新凍檸茶未到時又係冇人叫到,見到阿男經理係機前,唯有行過去俾張信用卡佢,順便同佢講,頭先杯凍檸茶poor quality , 話換俾我又等左10分鐘,阿男經理就話,你飲Coke 我咪即刻俾你囉。一句唔好意思冇之餘,仲語氣差到極點。我就話,no thanks, bill pls, that’s fine, I will no come again is fine.

佢話我challenge 佢,又鬧我唔understand his situation, 一路碌卡一路話我,兇神惡殺。 你唔夠人手我已經好體諒啦,冇話你地,仲自助去叫你落單俾錢。我諗梗我黎消費做好心體諒換來一肚氣(加好難食嘅意粉及+$58嘅4隻雞翼)
2023-01-02