早幾日約好朋友嚟個小聚,餐廳就揀左上環嘅半路咖啡,打算嚟吸收下文青氣息。上環站A出口一直沿樓梯向文武廟方向走,果然係半路咖啡,小店就設係樓梯旁邊,唔仔細留意都唔會發現。門面雖少,但麻雀俱全,晏晝三點幾,已經三三兩兩坐到全員滿座。店內裝飾走清新復古風,完全係文青影相好地方。最特別係採用中國風咖啡杯,福祿壽老瓷杯配西式拉花咖啡,睇都覺得賞心悅目。真係好香港。我最愛嘅flat white,口感順滑。並非咖啡癡,但飲咖啡獨好flat white,呢杯已經滿足到我要求。飲到一半見到拉花都仲keep到,好飲Sourdough就係口感十足,唔會似空氣包咁食兩啖就咩都無,更加啱我口味嘅係唔似某啲ciabatta 咁成條柴咁硬。配上鮮嫩炒蛋同香脆而唔油嘅煙肉,值得一試。雖然咖啡為主,但野食都十分之有水準。朋友叫嘅Cappuccino,見佢飲到尾,相信都好飲。

Flat White

Scrambled Eggs + Bacon on sourdough

Cappuccino

朋友叫嘅Cappuccino,見佢飲到尾,相信都好飲。

2017-08-04
Flat White