2018-05-15 66 views
非常期待日本之旅,但朋友話想在香港試試正宗的日本Omakase,再去日本朝聖~經過多個朋友介紹之下~就選擇了武館~網上看見評價都不錯,而且據聞性價比很高~材料新鮮過很多高級料理~我們提早了兩個星期就預訂了餐廳~6點半來到~原來今晚只有我們一台客戶~呢度地方唔大~好有日本居酒屋既feel~有3個廚師系度~分別負責唔同既野~地方企理感覺~好舒服~等埋個朋友到左先正式開始食飯~唔錯唔錯~就係台既前面就有曬今日要食既刺身~超級豐富啊~~~見到都已經流口水~正式開始~首先就係飲個湯暖胃先~清淡仲有小小豆腐卟~第一道:和豚白子~原來呢個係魚的精囊~真的第一次食呢!口感好滑,而且有種鮮甜的感覺~北海道活北寄貝壽司-第一次食活北寄貝,平時食的都是紅色熟的~哇~口感好鮮,而且食落去一d都唔腥~凡立貝壽司-平時凡立貝就食得多~第一次食甘鮮甜的凡立貝!太鮮甜,鍾意明白點解要配飯~中和番個味道~青柳貝刺身-又係第一次食, 好鮮,口感好爽口~八角魚刺身-個名好特別,又係未食過/未聽過的魚~師傅介紹呢款魚盛產於日本北海道, 鮮度高, 肉質鮮嫩帶甜味! 我的最愛~三文魚籽+馬糞海膽~呢個配搭真的非常適合我!來自北海
等埋個朋友到左先正式開始食飯~唔錯唔錯~
首先就係飲個湯暖胃先~清淡仲有小小豆腐卟~
青柳貝刺身-又係第一次食, 好鮮,口感好爽口~
我的最愛~三文魚籽+馬糞海膽~呢個配搭真的非常適合我!來自北海道的馬糞海膽真的第一次食,本人未去過北海道,但朋友話呢款同北海道果d幾乎一樣,而且仲甜過北海道當地既海膽~可能級數特別高~
慢煮安康魚子-來自北海道的安康魚字,同鵝肝一樣口感~好正~~~
醬油中吞拿魚腩壽司-普通既中吞拿魚腩就經常食,呢款係用醬油醃製過的~味道好濃郁,配壽司飯就剛剛好~
最後食一個熱熱辣辣的烏冬+蔥~暖暖胃~
食完烏冬原來仲有甜品+生果,呢款蜜瓜味既木瓜~真係好特別啊~呢一餐食到好多日本黎既刺身,非常值回票價啊!想食記得提早預約啊~
2018-04-17
Type of Meal