2022-09-03
《蟹慶 》同老公係銅鑼灣行街,諗唔到午餐係邊食,咁啱經過澳門逸園中心附近,老公好即興同我講不如食呢間蟹慶,好似好吸引咁,入到去餐廳環境好日式感覺,門口掛咗好大隻蟹嚟做裝飾,而餐廳主打菜式係蟹為主,日本直送時令活蟹。今次我地叫咗二人餐「特選會席套餐」,日式時令毛蟹蟹膏好多,食落好鮮甜,蟹肉亦好多食落啖啖蟹肉,好食到停唔到。浜燒鱈場蟹腳,蟹腳師傳上菜前已幫你剪好方便食用,蟹腳燒完好香好鮮甜多汁,肉質結實飽滿。時令刺身(4款)刺身好新鮮,每款刺身食落好鮮味,肉質彈牙,一啲都唔馬虎。甲羅燒配脆餅食落好濃郁蟹膏味相當鮮甜,配埋脆餅一齊食口感豐富,而且賣相亦好吸引。鹿兒島A5和牛和牛燒得啱啱好,食落有少少入口即融嘅感覺,油脂分佈幾平均,再配埋特製醬汁一齊食味道好夾,好好食。前菜蟹肉蟹籽沙律沙律新鮮食落好開胃,旁邊嘅瑩光魷魚好鮮甜,一啲腥味都無。蟹肉三文魚籽茶碗蒸茶碗蒸材料豐富,食落啖啖蟹肉,口感好嫩滑。松葉蟹釜飯店員好貼心幫你將黑松露、蔥花、飯素加入熱石釜中撈勻,一碗炒飯配上松葉蟹肉食落好滿足,值得一試。最後甜品嚟咗蕨餅,口感煙韌唔會太甜,好好食。
時令刺身(4款)
刺身好新鮮,每款刺身食落好鮮味,肉質彈牙,一啲都唔馬虎。
甲羅燒配脆餅
鹿兒島A5和牛
前菜蟹肉蟹籽沙律
沙律新鮮食落好開胃,旁邊嘅瑩光魷魚好鮮甜,一啲腥味都無。
蟹肉三文魚籽茶碗蒸
茶碗蒸材料豐富,食落啖啖蟹肉,口感好嫩滑。
松葉蟹釜飯
最後甜品嚟咗蕨餅,口感煙韌唔會太甜,好好食。