2018-11-28
朋友最近喜歡用手工肥皂,話手工皂原料係天然素材,環保d喎,知道太子站附近有一間賣手工皂的店舖,於是要我今日陪佢去買佢嘅心頭好,滿足完佢嘅要求,當然就要滿足我啦,一於捉住佢陪我食完dinner至畀佢返歸。平日少嚟呢度搵食,不太熟地頭,惟有頭岳岳四圍望,睇吓邊度有好嘢食,果然見到不遠處有間白色小店,裝修好似幾特別,於是就行前望清楚,一望之下,我地都異口同聲:「入去囉」,因為餐廳門外不但放了一個旋轉木馬和摩天輪的擺設,店內近門邊還有超大隻熊bear bear,佈置不但吸睛,仲令人充滿童心添。好彩時候尚早,不用等位,而且裏面亦未算太full,座位亦舒適闊落,裝修簡潔,以淺藍和白色為主,還有兩面牆貼上很多客人留念的照片呢!看看Menu,食物種類都有好多選擇,單是晚餐就有八選一,但假如set dinner唔合口味,還有其他主菜、意粉、飯,小食和All day breakfast⋯⋯等散叫,部分仲可以加錢升級做套餐,客人可以有更多選擇。而餐飲Menu仲好精緻,打開中間有一個立體小模型,設計頗有心思。餐湯是我喜愛的粟米雞粒忌廉湯,湯的口感濃郁又幼滑,味道鮮甜,濃稠適中,creamy得嚟不會太糊口,加上
餐湯是我喜愛的粟米雞粒忌廉湯,湯的口感濃郁又幼滑,味道鮮甜,濃稠適中,creamy得嚟不會太糊口,加上粟米粒和雞粒就更加豐富了。
前菜是田園沙律,有新鮮的沙律菜,還有粟米粒和車厘茄,再配以帶少許酸味的胡麻醬,味道清新開胃。
主菜我點了「香脆豬手配燒汁」,豬手份量頗大,炸成金黃色,賣相不錯,豬手皮仲炸得非常香脆,吃落口感有點像薯片,肥膏亦唔多,脂肪分佈平均,滿滿骨膠原,肉質嫩滑,唔會乾及嚡口,且帶少許鹹香味,即使不點燒汁都好好味。
伴碟的薯蓉吃落唔覺有牛油味,感覺健康d,再加上罕見的紫薯片,加分!
至於燒菠蘿和翠玉瓜就更加能夠平衡今餐肉類和蔬菜的比例,菠蘿鮮甜多汁,味道酸中帶甜,能幫助消化,最適合緩解豬手的油膩感。
餐飲當然就是我至愛的凍檸檬茶,一大杯,內有三大片檸檬,最貼心是糖漿另上,啱晒愛飲少甜的我,可以自己調較甜度,抵讚!
最後,侍應小姐遞上豆乳雪糕作為今餐的甜品,雪糕質感有點似雪葩,味道偏淡,沒有一般雪糕的甜味和奶味,但豆味非常濃郁,感覺幾清新,把這一餐作了一個完美的終結。
總括來講,晚餐吃得很滿足,連一向怕吃肥膏的我都能KO整碟豬手,就知豬手是幾咁惹味,今日誤打誤撞搵到間好店,下次絕對可以安哥,再試其他美食。