2010-01-11
回想起小時候,一家人常常幫襯七喜小廚的。不管是太子這間,還是新蒲崗,也是幫襯過不少次數,尤其是宵夜的時候。不過那是小時候的事了,相反大個有記憶後就倒是很少去,而且有些事也不同了,再去亦不同了意義。今天,去完聖堂,又是找午餐吃的時候。想起這間七喜十分近太子道西的,就和媽咪兩個人來到這裡吃午飯了。那時大概兩點鐘,想不到也非常多人呢,幾乎全滿,剛好有兩個空位,我們便可以坐下了。原本想叫湯飯的,不過阿姐說未有,因為師父未回來,結果我們叫了兩個粉麵和一個蜆蚧鯪魚球。叫了一個三牛河,原來是牛腩,牛柏業和牛肉。牛肉也算嫩口,而且有肉味,切得細細的,如果大塊些會更好吃。牛腩倒是不錯,因為非常香腩汁味,而且牛腩一點也不un,很易咀嚼,牛筋也很好吃。最後是牛柏葉,它是黑柏葉來的,佢係薄薄的,幾好咬感,又唔會un到咬唔到,唔錯。不過湯底淡味左少少。另外仲叫左一碗黑柏葉麵,都係一樣唔錯。之後叫左一碟蜆蚧鯪魚球,嘩,黎到成個乒乓波咁大粒,以為佢會好熱氣,但食落又唔係喎。一點油膩熱氣既感覺都沒有,D蜆蚧好鹹好正呀! 鯪魚球鮮味但一D都唔會覺得好腥,而且咬落去口感唔錯。唔怪得個個黎到都叫返碟。吃畢飽飽的離開,見佢不
吃畢飽飽的離開,見佢不停有客人進進出出,下次晚飯可再來一吃呢。