2021-07-29 239 views
偶然下經過見到這間小店,望望餐牌主要都係漢堡包/便當/沙律/甜品/茶。同出面其實餐廳的都差不多,但這間餐廳有得揀Keto食法,我覺得都好岩一啲Keto食者同一些不是的一同食。小店裝修都好靚呀,有上雲石般的牆身,入面係廚房,基本上你都可以睇到入面煮野食情況,有無帶口罩/食品清楚情況都可以知道,食得好安心嘅。出面就係舖面,小店主打外賣,但出面都有2個櫈位,同2個立食位置供應。今晚係試左堂食,店員知道我地堂食同係揀座位區嘅時候都好主動將佢地廚房的風扇拎出嚟,之後揀好食物都好快出到餐。以下係我揀左啲食物;1️⃣黃咖哩牛腩椰菜花飯配生酮麵包 🌕🌕🌕🌗🌑黃咖哩唔係好辣嘅,感覺似日式咖哩,好易入口,有啲黃青椒配搭下,牛腩就唔係好淋好淋果種,有啲爽口的。椰菜花飯就有落黑胡椒去混合一齊,反而呢個係會比咖哩出味左啲,但加左啲咖哩汁落椰菜花飯食又可以中和到。唔會俾黑胡椒去爭左個味。生酮麵包即時即加熱出黎,面有啲啲脆內面軟,有啲麵包同蛋糕中間嘅感覺,不錯,加埋咖哩汁食我覺得係唔係Keto人士都會覺得唔差嘅。2️⃣泰式豬手椰菜花飯 🌕🌕🌕🌑🌑泰式豬手係豬椒加炸蒜片在面,沒有想像中的醬汁配搭,有啲花草葉嘅配合,想講一講個
1️⃣黃咖哩牛腩椰菜花飯配生酮麵包 🌕🌕🌕🌗🌑
2️⃣泰式豬手椰菜花飯 🌕🌕🌕🌑🌑
泰式豬手係豬椒加炸蒜片在面,沒有想像中的醬汁配搭,有啲花草葉嘅配合,想講一講個椒菜花飯,我自己睇唔到黑胡椒呢個,但佢加左啲蛋去炒🤔好似見到有蛋粒。呢個反而小朋友好岩食個菜😂但豬手就正常啦~
3️⃣蜜香茶 🌕🌕🌕🌑🌑
呢個都係正常嘅,茶味無話苦澀,因為無要求落糖水,所以唔會甜,想甜味重嘅朋友可以要求加糖水
4️⃣生酮伯爵茶芝士蛋糕🌕🌕🌕🌕🌗
甜品係想像中出色,第一口食落去好重cream cheese 味,但伯爵茶味就相對地無咁出,但都有啲嘅。就算食曬成個都唔會有好油膩好膩嘅感覺。
5️⃣葡萄柚蛋卷🌕🌕🌕🌕🌗
重申!甜品係想像中出色,佢除左外表靚係因為麵包皮面連葡萄柚連皮一齊包著一層厚厚cream。如果分開就咁食個皮連生果就有機會有啲酸酸澀澀的,所以食這個可以放膽張開口,一口cream 連蛋糕連生果一齊食就最好。

其間其實發生小意見,小豬想食呢個蛋卷時不小心弄掉大高但幸好,大人一手捉著蛋糕的cream接著蛋糕,沒有直接掉在地沒得食,但會唔會因為咁個味有唔同呢,可能啦。但我寫嘅食評係個蛋卷最完美果時食出黎的味道,點解?因為店員真係太sweet,為左小朋友唔好嫌棄個蛋糕樣子變得不美,同時唔好再俾大人話佢嘅唔小心,店員就送左個新的葡萄柚蛋卷俾我地食啦。