2018-02-13 1155 views
就新年,又係一家人食飯既時候啦。去過幾次Ruby Tuesday ,今次就去成日都講同Ruby Tuesday差唔多既Outback。Book位時,感覺Outback比較多人去呢。因為Outback都冇乜時間可以揀,而且入到去真係全Full的。Ruby就Book枱時間自己揀到,去到又好少滿座,總有位比Walkin。我自己其實就鍾意Outback多D,佢既黑糖包同炸洋蔥花真係勁正;而牛扒又差唔多,價錢,Outback平過Ruby Tuesday正價少少,不過Ruby Tuesday近D又入左會,折左就應該都係Ruby Tuesday抵少少既。Outback都有得入會,重要唔駛錢,不過就得9折冇半價。因為我今日遲左少少到,屋企人叫緊餐我先到,所以都唔係好知佢地叫左乜,我就叫左牛柳配薯條同一個唔知乜雞油飯(仔話要),炸洋蔥花等。仔仔叫左勁大份既牛扒,婆婆話佢叫果個最貴喎,我就冇留意咁多啦。傻瓜仔仔想叫飲品唔睇清楚,叫左有酒精既沙冰;又奇怪侍應冇出聲...可能仔仔都高大,所以侍應唔知佢未成年啦。黎到我試飲就知有酒,叫仔仔試一啖,佢唔飲就比舅父啦。因為其實都唔重酒精既,只係好少,佢飲到我都會比佢

仔仔叫錯的酒精飲品,最後舅父飲左
傻瓜仔仔想叫飲品唔睇清楚,叫左有酒精既沙冰;又奇怪侍應冇出聲...可能仔仔都高大,所以侍應唔知佢未成年啦。黎到我試飲就知有酒,叫仔仔試一啖,佢唔飲就比舅父啦。因為其實都唔重酒精既,只係好少,佢飲到我都會比佢飲少少,我飲大半囉;不過有酒味我仔都唔係咁岩。結果仔試完話似藥水,唔飲;咁就成杯比舅父算囉,我一個都飲唔到咁大杯。
餐湯
餐湯,仔仔叫的,我個餐係跟沙律,不過我唔記得影跟餐的小沙律。蕃茄湯黎,我就麻麻地,仔話好好味。
黑糖包

黑糖包,我地8個人,黎左2條;之後再上多2條,Total 4條,真係未食先飽左一半。但依隻黑糖包真係好味,加埋牛油真係正。
沙律
唔知係乜既沙律,唔係跟我個餐的,因之後黎左豌好似餐湯咁既Size既沙律。依個勁多芝士片,好味!
炸洋蔥花
炸洋蔥花,依個係我去美國做交流生時,host family帶我去Outback食飯時必點的;佢地話係最出名。所以之後去親Outback都會叫呢;真係幾好食的,而且對我黎講,都係一個回憶。
牛柳
我點既牛柳配薯條加飯;係好食但冇乜特別。
牛扒
仔仔同舅父點的巨扒,仔仔話好難切,因為真係幾厚身。味道就我覺得我個牛柳好味D啦。
配菜
不知名配菜,都唔知係邊個叫的,尤其影左。

其實重有好多配菜同扒都冇影到,一來野食都黎得幾快,大家都快手食。二來Openrice根本都upload唔到咁多相。
今日埋單8個人食左2400左右,已經9折左再加一服務費。平均300一個人,係比Ruby平好多啦;但質素可能比Ruby好添丫。
2018-02-10
Celebration